• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Datamax vs. SATO – 10 redenen om over te stappen

Heb jij Datamax labelprinters en zijn die (binnenkort) aan vervanging toe? Dan is het goed om te weten dat het merk Datamax dit jaar ophoudt te bestaan. Dat betekent ook dat de accessoires en vervangende onderdelen steeds minder beschikbaar zullen zijn. Gelukkig zijn er goede alternatieven. In deze blog vertellen we je over de overeenkomsten en verschillen tussen Datamax en SATO en waarom juist de labelprinters van SATO een goed alternatief zijn. Zo helpen we je overstappen naar een nieuwe labelprinter.

datamax alternatief


Datamax – hoe zat het ook alweer?

De labelprinters van Datamax staan van oudsher bekend om hun high-end printkwaliteit en goede service. Gebruik jij één of meer Datamax labelprinters in een industriële omgeving? Dan weet je dat deze printers wel tegen een stootje kunnen. In 2015 wordt Datamax-O'Neil overgenomen door Honeywell. Waar Datamax vooral gericht was op innovatie en topkwaliteit is Honeywell een echte prijsvechter. De labelprinters van Datamax worden onder de vlag van Honeywell dan ook niet verder doorontwikkeld. En waar onderdelen voorheen goed beschikbaar waren, moet je nu soms maanden wachten op een reserveonderdeel. Eind dit jaar is het zelfs volledig End Of Life (EOL) voor labelprintermerk Datamax. Onderdelen zullen nog slechts 2 jaar na EOL-datum beschikbaar zijn (waar dat bij SATO standaard 5 jaar is).


Stap je over naar een ander merk labelprinter?

Zoek je een alternatief voor je Datamax labelprinter, dan kun je natuurlijk kiezen voor een andere Honeywell labelprinter. Maar als je toch een overstap moet gaan maken, kun je ook overwegen over te stappen naar een ander merk. SATO is dan een uitstekend alternatief.

Datamax vs Sato

Dit zijn de 10 redenen om over te stappen van Datamax naar SATO:

> REDEN 1: Printen met microprecisie tot 600 dpi


REDEN 2: Hoge printsnelheid, ook bij hoge dpi


REDEN 3: Materialen van hoge kwaliteit


REDEN 4: Vervangende onderdelen altijd goed beschikbaar


REDEN 5: Prima garantievoorwaarden


REDEN 6: De beste stand-alone oplossingen


REDEN 7: Ideaal in productieomgevingen


REDEN 8: Overzichtelijk portfolio, dus geen keuzestress


REDEN 9: Zeer gebruiksvriendelijk


REDEN 10: RFID-technologie, inclusief HF

 


SATO is een typisch Japans merk. Ze maken hun labelprinters helemaal zelf, net zo lang tot het heel goed is. Bovendien maken ze niet alleen de printers, maar ook de labels en de nodige software. Met SATO koop je dus een complete oplossing.

We zoomen nog even wat verder in op de stand-alone mogelijkheden van SATO labelprinters en de gebruiksvriendelijkheid.


Unieke stand-alone oplossingen

Een belangrijke reden om voor een Datamax labelprinter te kiezen, was vaak de mogelijkheid om de printer stand-alone te kunnen gebruiken. Hiervoor maakte Datamax gebruik van software van een externe partij: MCL. Dit concept wordt door de overname van Honeywell niet langer aangeboden.

SATO maakt het mogelijk om labelprinters stand-alone te gebruiken door vergelijkbare software: AEP Application Enabled Printing. Het grote verschil met de oplossing van Datamax en MCL is dat AEP ook door SATO ontwikkeld is. De software is dus standaard beschikbaar in elke printer. Je kunt de printer gebruiken zonder dat er een computer of externe server aan te pas komt. Zo creëer je in een handomdraai de gewenste labels.

Wil jij overstappen van Datamax en MCL naar SATO met AEP? Dan zijn wij ervan overtuigd dat je er vrijwel exact hetzelfde mee kunt realiseren. Natuurlijk ontkom je er niet aan om de printer met de nieuwe aansturing opnieuw te programmeren. Dat hoeft overigens lang niet altijd zo ingewikkeld te zijn als je misschien denkt. DCP kan je hier goed bij begeleiden.

De voordelen van AEP software voor stand-alone gebruik

  • Kan communiceren met de cloud en externe apparaten.
  • Remote beheer. Vooral handig als je printers op verschillende locaties hebt staan.
  • Koppeling aan een centrale database. Hiermee kun je eenvoudig nieuwe opties beschikbaar maken op alle printers in jouw bedrijf.
  • Geen abonnementsvorm voor gebruik software. Na de initiële kosten kun je de software dus gewoon blijven gebruiken.



Nieuw: SATO introduceert Web AEP

SATO heeft een nieuwe add-on op het AEP-concept op de markt gebracht: SATO Web AEP. Nu is het mogelijk om eenvoudig AEP Apps te bouwen op basis van de meest gangbare web programmeertalen. Zo kun je lokale web applicaties en cloud applicaties ontwikkelen voor de SATO FX3-LX en CT4-LX printers. We schreven er een aparte blog over:

Lees de blog

SATO web AEP


 

SATO CL4NX


SATO maakt het je gemakkelijk

Dat begint al bij de keuze voor een labelprinter. Want waar veel merken een zo groot mogelijk assortiment lijken te willen aanbieden, heeft SATO juist een overzichtelijk portfolio. Voor de industrie zijn er twee duidelijke modellijnen, dus dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker. En als je meerdere labelprinters op verschillende locaties hebt, is het wel zo handig dat je niet overal verschillende typen printers hebt staan. Dat houdt het lekker overzichtelijk.

Sommige labelprinters van SATO hebben een touchscreen. Daarmee wordt het wel heel eenvoudig om de printer te bedienen. Kies je ook nog voor een stand-alone printer met RFID-technologie? Dan programmeer je je eigen labels via het touchscreen direct op de printer.

Moest je voor een Datamax labelprinter behoorlijk wat technische kennis in huis hebben om de printkop te vervangen, bij SATO is dat niet nodig. Ook je schroevendraaier kun je gewoon in de gereedschapskist laten zitten. Bovendien hebben de meeste SATO-printers een scherm, waarop je eenvoudigweg een instructiefilmpje afspeelt. Een kind kan de was doen!

Als je labelprinter(s) in een productielijn zijn opgenomen, wil je elke vorm van down-time voorkomen. Daarom heeft SATO handigheidjes ingebouwd in de verbruiksartikelen. Zo verschijnt op de pure line platen roller automatisch een wit streepje als deze vervangen moet worden. En de NX Plus-serie heeft intelligente printkoppen. Daarmee kun je per printkop inzien wat het verbruik is. Wil je op tijd weten wanneer de printkop aan vervanging toe is? Laat dan een automatische waarschuwing versturen.


Twijfel je nog of SATO een goed alternatief is voor jouw productieomgeving?

We laten je graag zien dat de overstap naar SATO labelprinters heel eenvoudig is. Bel ons om te bespreken of we een testopstelling in jouw bedrijf kunnen plaatsen. Zo kun je een paar dagen lang zelf ervaren dat je met SATO zeker niet hoeft in te leveren op de kwaliteit die je gewend bent. Wij denken dat je zelfs positief verrast zult zijn.

Onze technische adviseurs komen graag langs in jouw bedrijf. Al dan niet met een SATO-specialist en een demo printer. We zoeken dan samen uit wat de beste oplossing is voor jouw business. Dankzij onze jarenlange ervaring zien we soms mogelijkheden waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Een bijkomend voordeel van je nieuwe labelprinter bestellen bij DCP is dat je ook alle nodige labels, onderdelen en accessoires in onze webshop kunt bestellen.

Neem contact op met onze adviseurs


Datamax vs. SATO – alles op een rijtje

  Datamax SATO Andere merken
Printkwaliteit Tot 600 dpi Tot 600 dpi
Microprecisie printing
Vaak tot 300 dpi
Printsnelheid Snelheid daalt bij printen in hogere dpi Snelheid gelijk bij printen in hogere dpi Snelheid daalt bij printen in hogere dpi
Techniek Enkele modellen RFID, enkel UHF Modellen met RFID, zowel UHF als HF Veelal alleen UHF
Stand-alone Mobiele printers met software via externe partner Mobiele printers en desktop printers met SATO-software Niet mogelijk
Bijzonderheden Print engines worden niet overgenomen door Honeywell - Zeer gebruiksvriendelijk
- Linerless printen
- Remote beheer
- Preventief onderhoud
 

einde tabel

Deze SATO-printers zijn een goed alternatief voor jouw Datamax-model:

Datamax-O’Neil printer
(EOL 31 december 2021)
Type printer SATO-alternatieven
E-Class Mark III 4” desktop

WS4

CT4-LX

M-Class Mark II 4” licht industriële printer

CT4-LX

CL4NX Plus

I-Class Mark II 4” industriële printer CL4NX Plus
H-Class 4” industriële printer CL4NX Plus

M84-Pro

ei

nde tabel


Gerelateerde artikelen