• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Plastic pasjes duurzaam? Het is maar net hoe je het bekijkt

Met de extreme hitte van de afgelopen week vers in het geheugen, is klimaatverandering een actueler thema dan ooit. Ook als bedrijf ontkom je er niet aan om kritisch te kijken naar hoe duurzaam je eigenlijk werkt. Bij DCP doen we dat ook. En dat is nog best ingewikkeld als je bedenkt dat de plastic pas nog steeds een van onze populairste producten is. Plastic dus. Oeps. Hoe gaan we dat uitleggen?

DCP drukt direct op de pas


Wat is duurzaam?

Misschien wel de allerbelangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is: wanneer is iets ecologisch verantwoord? Is dat als je bedrijfsprocessen zo zijn ingericht dat ze een kleine 'footprint' achterlaten? Als alle grondstoffen die je verwerkt van biologische oorsprong zijn? Als alles wat je produceert daarna weer gerecycled kan worden? Of betekent duurzaamheid ook dat datgene wat je maakt lang meegaat?

Als het om dat laatste gaat, doen we het bij DCP zo slecht nog niet. Een plastic pas is op zich al geen wegwerpartikel. Het is veel duurzamer dan een papieren cadeaubon of spaarkaart. Je kunt de pas lang bewaren en gebruiken. Maar papier is toch veel beter dan plastic? Ook dat is relatief, want er moeten ook bomen gekapt worden om papier te kunnen maken. Dat bedoelen we dus met ingewikkeld. En het duurzaamste alternatief voor een plastic pas is nog altijd geen pas.


Beginnen bij de bron: het materiaal

Laten we eens kijken naar het materiaal dat we bij DCP gebruiken. DCP gebruikt voor het merendeel van de passen die we zelf maken ABS. In tegenstelling tot PVC (wat bij andere leveranciers van passen het meest gebruikte materiaal is), bestaat ABS uit slechts 1 type kunststof. Een dubbelzijdig bedrukte plastic pas van PVC bestaat vaak uit maar liefst 5 lagen: een drager, twee lagen daaromheen voor de bedrukking (de drager zelf kan niet bedrukt worden) en daaroverheen nog een keer (dubbelzijdig) laminaat om de pas te beschermen.

Het materiaal van onze pas: ABS

Het grote voordeel van ABS is dat je de kunststoflaag zelf direct kunt bedrukken. Dat scheelt dus al 2 extra lagen. Een bedrukte pas van ABS heeft bovendien geen laminaat nodig om het drukwerk te beschermen. Dat scheelt nog eens 2 extra lagen. Overigens kunnen we de pas bij DCP wel mat en/of glans bedrukken als je een bijzondere uitstraling wilt, maar het hoeft dus niet.

Eerlijk is eerlijk: ABS op zich is natuurlijk ook niet zo'n fijn product. Het blijft plastic. Maar het basisbestanddeel benzeen is wel in een iets minder schadelijke hoeveelheid aanwezig dan de hoeveelheid chloride in PVC.


Sneller productieproces

Een ander voordeel van ABS is dat het productieproces sneller en minder belastend is voor het milieu. Je drukt direct op de pas en hoeft niet te stansen. Ook het produceren van de passen zelf (voordat ze bij ons in de drukkerij komen) is minder belastend: het basismateriaal (een soort korrels, granulaat genoemd) kan direct in een gietmal worden gespoten. In ons geval in de vorm van een plastic pas. Het afval dat daarbij ontstaat, gaat direct weer terug in de gietmachine en wordt hergebruikt.

Ook wij hebben daardoor relatief weinig afval, want we kunnen de passen direct bedrukken. Zouden we op PVC drukken, dan krijgen we 'vellen' PVC aangeleverd die we moeten bedrukken en vervolgens stansen. Het materiaal dat daarbij overblijft, is niet te recyclen, omdat het onmogelijk is om de verschillende componenten te scheiden. Omdat je te maken hebt met verschillende soorten kunststof kun je het niet vermalen of terugsmelten naar één basismateriaal. De enige mogelijkheid is verbranden in de oven. Dat levert niet iets op waar je wat aan hebt. Tel daar nog eens bij op dat de verschillende kunststoffen voor een PVC-pas op verschillende locaties worden geproduceerd en je begrijpt dat PVC ook nog eens extra transportkosten met zich meebrengt.

Afval versnipperd


Afval wordt hergebruikt

Hebben wij dan helemaal geen afval? Natuurlijk wel. Want om de beste drukkwaliteit te bereiken, drukken wij proefpassen. En dat doen we totdat we de gewenste kleuren en scherpte bereikt hebben. Die proefexemplaren (maar ook de misdrukken die we af en toe hebben) versnipperen we en bewaren we gescheiden in grote bakken. Dit gesnipperde ABS-materiaal bieden we aan ter recycling. ABS kan worden gerecycled tot bijvoorbeeld paaltjes langs de weg of een bankje in het park.


Nog een stapje verder: de ECOpas®

Wil je toch echt alle vormen van plastic vermijden voor jouw passen? Dan kun je denken aan ons ECOpas®-concept. Zo zijn er passen van bijvoorbeeld hout, papier of karton. Een materiaal waar we zelf enthousiast over zijn, is de pas op basis van BIO-P.E. kalk. Niet volledig biologisch afbreekbaar, maar wel 100% PVC-vrij en nauwelijks te onderscheiden van een gewone plastic pas, dus lekker stevig. Deze passen worden gemaakt van 60% kalk en 40% polyethyleen (PE). Vaak hebben ze een coating van PET-G (polyester), maar DCP kan ze aanbieden zonder deze coating. Er zitten geen gerecycleerde grondstoffen in deze passen, maar ze zijn wel te recycleren. Daarbij komen geen schadelijke gassen vrij.



Zonder water drukken

Tot zover het materiaal waarop we drukken. Ook ons drukproces is duurzamer dan 'gewone' offsetdruk, wat je nodig hebt om PVC te bedrukken. Wij maken namelijk gebruik van waterloos offset. Voor deze druktechniek heb je geen water of andere chemicaliën nodig, alleen de inkt zelf. Een milieuvriendelijker drukproces dus (want geen vluchtige oplosmiddelen) én sneller: de inkt wordt met behulp van UV-licht vastgebrand op de passen en is direct droog en gebruiksklaar. Bijkomend voordeel: je pas is razendsnel klaar. Als het echt moet, is wat jij 's ochtends bestelt dezelfde middag al klaar.

waterloos offset druktechniek


Waterloos offset techniek

Hoe waterloos offset precies werkt, is nogal een technisch verhaal. Wil je er meer over weten? Kom gerust eens langs in onze drukkerij of kijk op de website van de International Waterless Printing Organisation. Liever een Nederlands verhaal? Het NRC publiceerde een interessant artikel. Uit 1995, maar nog steeds actueel.



Houdbaarheidsdatum verlopen?

Hoelang bestaat de plastic pas nog? Wij verwachten dat de markt voor plastic passen eindig is. Er zijn vaak nog geen echt goede alternatieven, maar de digitale oplossingen rukken wel op. Denk maar aan de apps om je pasjes in te bewaren, maar ook om digitaal te betalen. De branchevereniging voor giftcards is bezig met het zoeken naar duurzame (digitale) alternatieven. Ook wij bieden onze klanten digitale oplossingen. Toch zijn er ook wel passen die we niet zo snel digitaal zien gaan. Denk aan je rijbewijs, je kentekenkaart of je identiteitskaart. Totdat alles gedigitaliseerd is, zullen we dus nog wel even plastic passen blijven gebruiken. Wij proberen die in ieder geval op de meest duurzame manier te maken.


Iedere stap is er eentje

Tot zover onze visie op duurzaamheid en de plastic pas. Het kan misschien nog veel duurzamer, maar iedere stap is er eentje. En we blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden om ons steentje bij te dragen. Dit is wat we nu al doen:

  • We bieden onze klanten aan hun overgebleven passen naar ons terug te sturen. Ook deze passen worden gerecycled.
  • We draaien op groene stroom.
  • Duurzaamheid betekent ook zorgen voor je mensen. Wij zorgen voor prettige werkomstandigheden en ontwikkelkansen. We doen niet aan overwerken.
  • Wij drukken in Nederland, in onze eigen drukkerij. Daardoor is er minder transport nodig.
  • We gebruiken ons gezonde boerenverstand: we doen het licht uit waar en wanneer dat niet nodig is en ook de apparatuur gaat uit als we naar huis gaan

Gerelateerde artikelen