• Eigen drukkerij
 • Bedrukte passen vanaf 5 cent
 • Snel geleverd
 • Meer dan 20 jaar ervaring

RFID & NFC

Welke smart-technologie heb ik nodig?

RFID staat voor Radio Frequency IDentification. Het is de verzamelnaam voor smart-technologieën die radiogolven gebruiken om personen of objecten automatisch te identificeren. De techniek wordt onder andere gebruikt in winkels, waarbij RFID-codes op prijskaartjes winkeldiefstal moeten voorkomen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan voorraadbeheer, toegangscontrole en betaalmethoden. Zoek je toepassingen, heb je meer informatie nodig of zoek je een partner bij RFID-implementatie? DCP heeft zowel de kennis, de dragers en lezers als de techniek in huis om jou compleet te ontzorgen.

Daarom RFID-technologie bij DCP

 • De sparringpartner voor systeemleveranciers
 • Eigen IT- en developmentafdeling
 • Specialist in toepassingen met chiptechnologie
 • Breed assortiment aan RFID-dragers, RFID-lezers en accessoires
 • Zebra RFID-specialist

Welke RFID-toepassing zoek je?

Chipkaarten & smartcardsChipkaarten & smartcards

Smart cards met RFID & NFC

Smart labels en tagsSmart labels en tags

Smart labels met RFID & NFC


“DCP is heel flexibel. Als onze klantvraag verandert, denken ze met ons mee hoe we daar het beste op kunnen inspelen. Dat is heel prettig.”
Véronique Verwilligen, Onyx Online Learning

Heb je meer informatie nodig?

Wil je meer informatie over RFID of de verschillende soorten chips en toepassingen? Of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Ons team staat voor jou klaar.


RFID-chips, hoe werkt dat precies?

Een RFID-chip wordt altijd geplaatst in een drager (bijvoorbeeld een pas, label of smartphone). Zowel de RFID-chip als een antenne is in deze drager geïntegreerd. De microprocessorchip bevat een geheugen, een processor (CPU) en contactpunten voor de antenne. Door deze antenne is het mogelijk om contactloos een actie uit te voeren.

De RFID-chip heeft geen eigen energiebron maar wordt geactiveerd door het elektromagnetische veld van een RFID-lezer. Op dat moment leest de lezer de chip uit en keurt hij in een fractie van een seconde een actie, zoals een betaling of toegang, goed of af.

In de meeste gevallen werkt deze identificatie via een unieke code op een RFID-chip die gekoppeld is aan een database. Via de antenne van de chip wordt informatie uitgewisseld met de RFID-lezer die in contact staat met de database. Zo weet het computersysteem binnen een milliseconde welke actie het moet ondernemen (toegang verlenen, saldo afschrijven, etc.).

NFC SymboolNFC Symbool

Near Field Communication (NFC)

NFC is een vorm van RFID. Het is een snelle, intuïtieve technologie waarmee je veilig kunt communiceren met een simpele aanraking. NFC is de techniek achter het contactloos betalen met je mobiele telefoon, maar kan ook worden gebruikt bij het koppelen van giftcardsystemen aan apps.

RFID-schrijvers en RFID-lezers

Om RFID-technologie te kunnen gebruiken, heb je niet alleen een drager met chip nodig, maar ook een RFID-schrijver en -lezer:

 • RFID-schrijvers zijn er als handzame standalone apparaten, maar er zijn ook cardprinters en labelprinters waarmee je RFID-chips kunt programmeren.
 • RFID-lezers zijn handzaam en flexibel, waardoor ze gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld het magazijn of op een evenemententerrein. De RFID-lezer met antenne zendt en ontvangt radiogolven en pikt op die manier gegevens op van de voorgeprogrammeerde chip.

RFID-dragers

Naast schrijvers en lezers moeten RFID-chips ook op een voorwerp worden geplaatst. Dit worden de RFID-dragers genoemd. Er zijn grofweg drie verschillende dragers voor RFID-chips:

 • Plastic passen met RFID-chip; RFID-chips worden veel gebruikt in plastic passen. We noemen ze dan smartcards. Denk aan toegangspassen, kortingskaarten, klantenpassen, betaalpassen en OV-chipkaarten. De RFID-chips kunnen onzichtbaar worden verwerkt en kunnen op afstand worden gelezen. Mede hierdoor is de populariteit enorm toegenomen.

 • RFID-tags; De RFID-tag is een sleutelhanger met RFID-chip die gebruikt wordt voor beveiliging, tweetrapsauthenticatie en/of toegangscontrole. Deze tags worden ook wel keyfobs, druppels, tokens of authenticators genoemd. Ze zijn er ook in de vorm van een plastic polsbandje.

 • RFID-stickers of -labels; stickers en labels worden onder andere gebruikt in winkels. Als de chip met antenne niet gedeactiveerd wordt bij de kassa gaat er een alarm af bij het detectiepoortje aan de uitgang van de winkel.

RFID & NFC FAQ

Wat is RFID?

Radio Frequency Identification (RFID) is een technologie die gebruik maakt van radiogolven om producten, dieren en personen op afstand uniek te kunnen identificeren. De gehele techniek bestaat uit een RFID-drager (sticker, label of tag) en een RFID-lezer. De lezer verwerkt met intelligente software de informatie die op de drager is geplaatst. 

Wat is NFC?

NFC is de afkorting van Near Field Communication. Near Field Communication (NFC) is een snelle, intuïtieve technologie waarmee je veilig kunt communiceren met een simpele aanraking. Draadloze NFC-technologie van NFC is beschikbaar in miljarden smartphones, tablets, consumenten- en industriële elektronica.

Wat is MIFARE®?

MIFARE® is een chipmerk dat exclusief gebruikt wordt voor de chips in chipcards en lezers van NXP Semiconductors. De technologieën die onder dit merk worden verkocht werken op een frequentie van 13,56 MHz. Die frequentie staat voor High Frequency.

Wat is het verschil tussen RFID en NFC?

Eigenlijk kun je de twee soorten niet vergelijken. Simpelweg omdat NFC een vorm van RFID-technologie is. Oftewel, RFID is de overkoepelende naam van verschillende soorten chiptechnologieën en NFC is een toepassing daarvan.

Wat is het verschil tussen LF, HF, UHF?

Radiogolven kunnen verschillende frequenties hebben. De frequentie bepaalt onder andere hoeveel afstand er overbrugd kan worden om de chip te kunnen lezen. De verschillende frequenties zijn: Low Frequency (LF), High Frequency (LF) en Ultra High Frequency (UHF). Elke frequentie kent zijn eigen voor- en nadelen. Je leest er alles over in ons blog.

Wat kost een RFID-kaart?

In de praktijk zijn er allerlei soorten RFID-chips in verschillende prijsklassen. Zo is de MIFARE Ultralight® relatief goedkoop en ook de MIFARE Classic® is heel betaalbaar. Maar wil je een RFID-pas met uitgebreide beveiligingsmogelijkheden, dan betaal je natuurlijk iets meer. Toch blijven de kosten ook dan vaak beperkt tot minder dan een euro per kaart.

Wat is de toegevoegde waarde van barcodes vervangen met RFID?

Allereerst krijgen producten meer uitstraling. Bovendien is er minder kans op fouten. Daarnaast kan er meer informatie op een chip worden verwerkt dan in een barcode. Deze informatie kan ook nog eens beveiligd worden met RFID. Tot slot hoef je het label niet direct te zien om het te kunnen scannen.

Is een NFC visitekaartje mogelijk?

Zeker weten. Neem voor het ontwerpen en printen van NFC-visitekaartjes contact met ons op.

RFID-techniek in werkingRFID-techniek in werking

Verschillende frequenties radiogolven

Radiogolven kunnen verschillende golflengtes hebben, oftewel verschillende frequenties. Die frequentie bepaalt hoeveel afstand er overbrugd kan worden om de chip te kunnen lezen. Maar ook de leessnelheid en storingsgevoeligheid verschillen per frequentie. RFID-technologie maakt gebruik van drie frequenties:

1. Low Frequency (LF)

 • Frequentie: 125 kHz
 • Bereik: 2 tot 10 centimeter
 • Toegepast in toegangspas, chip voor huisdieren, etc.

2. High Frequency (HF)

 • Frequentie: 13,56 MHz
 • Bereik: 10 centimeter tot 1 meter
 • Toegepast in tijd- en registratiesystemen, tickets, etc.

3. Ultra High Frequency (UHF)

 • Frequentie: 860 tot 950 MHz
 • Bereik: tot 12 meter
 • Toegepast in parkeergarages, tolpoorten, etc.

Hoe kies je een passende drager voor je RFID-chip?

Er zijn veel verschillende soorten dragers en elk type drager kent weer verschillende varianten. Om je een beetje houvast te geven bij het kiezen van de juiste drager, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Hoe hanteer je de drager? Draag je deze mee (pas, keyfob or polsband) of moet het ergens op bevestigd worden (label)?
 • Op welk type ondergrond gebruik je de drager? Metaal, plastic, hout, etc.
 • Hoeveel informatie wil je opslaan op de drager?
 • Welk formaat mag de drager maximaal hebben?
 • Zijn er omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden? Extreme hitte, kou of vochtigheid.
 • Hoe ga je de drager bevestigen?
 • Hoe groot is het budget?
 • Hoe groot is de gewenste oplage?

Wij helpen jou bij RFID- of NFC-technologie

Het vinden van de juiste combinatie van RFID-dragers en RFID-lezers kan soms best een uitdaging zijn. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals het beveiligingsniveau, de leesafstand en de kostprijs. Onze experts staan klaar om antwoord te geven op al jouw vragen. Heb je juist alle kennis in huis en zoek je naar een specifieke oplossing voor een klein onderdeel in het proces? Ook dan kun je bij ons terecht.


“Duidelijkheid, korte lijnen, kwaliteit leveren en je afspraken nakomen. Dat zijn de dingen die ik belangrijk vind. En DCP heeft ze allemaal in huis.”
Guus van Dalen, Vereniging De Zaansche Molen
“Met een leverancier als DCP hoef je je nergens zorgen over te maken. Je weet gewoon dat het goed komt - afspraak is afspraak.”
Erwin de Jong, PKF/Post