• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

De meest gestelde vragen over RFID (kaarten)

RFID is een term die je steeds vaker hoort. Deze techniek biedt dan ook een groot aantal toepassingen. Bij DCP krijgen we regelmatig vragen over RFID en de mogelijkheden hiervan. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over RFID-kaarten en de toepassingen in dit artikel verzameld.

rfid toegang

Wat is RFID?

RFID staat voor Radio Frequency Identification en is een verzamelnaam voor technologieën die radiogolven gebruiken om personen of objecten automatisch te identificeren. In de meeste gevallen werkt deze identificatie via een unieke code op de RFID-chip die gekoppeld is aan een database. Via een antenne in de chip wordt informatie uitgewisseld met de RFID-lezer die in contact staat met de database. Zo weet het systeem binnen een milliseconde welke actie het moet ondernemen (toegang verschaffen, saldo afschrijven etc.).

Wat zijn toepassingen van RFID?

Zoals bovenstaande al aangeeft zijn RFID-kaarten breed inzetbaar. Onderstaand enkele voorbeelden van toepassingen van een RFID-chip:

  • Toegangscontrole voor bijvoorbeeld sportscholen, parkeergarages en bedrijven
  • Transactiesystemen zoals de OV-chipkaart of betaalkaart op een festival
  • Toegangssystemen voor bijvoorbeeld lockers op scholen of het kopieerapparaat
  • Registratiesystemen voor bijvoorbeeld sportevenementen zoals een hardloopwedstrijd

toepassing RFID ski

RFID toepassing parkeergarage

RFID toepassing hardlopen

Welke verschillende RFID-chips zijn er?

Als gevolg van de brede toepasbaarheid bestaat de RFID-techniek uit verschillende soorten chips. Onderstaand een kort overzicht van de meest voorkomende RFID-chips.

MIFARE Classic® 1 kb

De meest gebruikte chip. High frequency (13,56 MHz) en met een bereik van 2 – 100 cm. Lage kostprijs en wordt veel gebruikt als toegangspas bij sportscholen, kluisjes en de bekende skipas.

MIFARE Ultralight® 64 bytes

Zeer goedkope chip zonder beveiliging. Wordt door lage kostprijs vaak ingezet als wegwerpkaart.

MIFARE DESFire® 125 MHz

Deze RFID chip heeft een geheugen van 4kb en heeft een 3DES beveiliging. Door deze hoge mate van beveiligingsmogelijkheden wordt de Desfire vaak gebruikt voor toegangscontrole.

EM4200 125 KHz

RFID chip die bekend staan om zijn hoge bereik en beveiligingsmogelijkheden. Worden dan ook vaak gebruikt voor RFID sloten en toegangscontrole.

UHF RFID-chip

UHF staat voor Ultra High Frequency en gebruikt een frequentie van 860-950 MHz. Hierdoor heeft een UHF RFID-chip een bereik tot 12 meter en wordt hij veel ingezet bij parkeergarages en tolpoorten.

Opengewerkte chippas

Wat kost een RFID-kaart?

Over de kosten van een RFID-kaart bestaan veel misverstanden. Zo heeft de RFID-techniek vaak onterecht te maken met het vooroordeel dat deze duur is. In praktijk zit er echter veel prijsverschil tussen de verschillende soorten RFID-chips. Zo is de MIFARE Ultralight® bijvoorbeeld (spot)goedkoop en is ook de MIFARE Classic® zeer betaalbaar. Wil je echter een RFID-pas met uitgebreidere beveiligingsmogelijkheden, dan is het logisch dat je meer betaalt. Maar zelfs in dit geval blijven de kosten vaak beperkt tot minder dan een euro per kaart. Daarnaast speelt natuurlijk ook de oplage een rol.

Welke data staan er op een RFID-chip?

Staat mijn geld op de chip? En hoe zit het eigenlijk met privacygevoelige informatie? Het zijn vragen die we regelmatig krijgen. Op de RFID-chip staat echter geen persoonlijke data, enkel een unieke code. Deze unieke code is gekoppeld aan een database, waar alle data (bv. saldo, toegangsrechten, restricties) in staat. Op het moment dat je de kaart verliest wordt deze via de database geblokkeerd en verliest de kaart dus elke (meer)waarde.

Meer weten over de mogelijkheden van RFID?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van RFID of wil je een RFID-kaart laten bedrukken? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van DCP. We vertellen je graag meer!


Gerelateerde links: