• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Cadeaubonnen van meer dan 50 euro niet meer geldig, of toch wel?

Vorige maand was het volop in het nieuws: "Iets online kopen met een cadeaubon van meer dan 50 euro kan niet meer". Er is inderdaad iets veranderd in de wet- en regelgeving. Maar er zijn gelukkig ook wat uitzonderingen op de nieuwe regel. Hoe zit het nu precies? DCP zocht het voor je uit.


De nieuwe regels in het kort

Om het heel eenvoudig en duidelijk uit te leggen, hebben we het volgende stroomschema voor je gemaakt:

stroomschema cadeaubonnen


De uitgebreide versie

De nieuwe regels zijn het gevolg van aangepaste Europese anti-witwasregels. Die zijn vooral bedoeld om het gebruik van anonieme prepaid creditcards tegen te gaan. Die worden namelijk gebruikt bij het witwassen van geld. Omdat de Europese Unie cadeaubonnen ook als prepaid betaalkaarten ziet, moeten deze dus aan dezelfde strenge regels voldoen.

EEN VOORBEELD:

Heb je een cadeaubon van bijvoorbeeld 100 euro en wil je iets online kopen voor 75 euro, dan kun je daarvoor nog maar 50 euro betalen met je cadeaubon en betaal je de overige 25 euro bij (uiteraard blijft de resterende 25 euro van de cadeaubon wel bewaard voor een volgende aanschaf).

Dat maximum van 50 euro geldt overigens alleen voor cadeaubonnen die je op meerdere plaatsen kunt inwisselen. Denk aan de VVV-bon of de Boekenbon. Een cadeaubon van een specifieke winkel, zoals de Hema of Bol.com, kent de nieuwe beperking dus niet. En ook als de cadeaubon niet online wordt gebruikt, maar gewoon in een fysieke winkel, dan geldt de beperking niet.

Daisy P. ontvangt een cadeaukaart

Reactie branchevereniging

De Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland, waar ook DCP bij aangesloten is, is niet blij met de nieuwe regels. In een interview op Radio 1 zei de voorzitter van de branchevereniging het volgende: "Het gaat ten koste van het imago van de cadeaukaart. Het verzilveren moet een feestje zijn, geen bron van irritatie." Je kunt het volledige interview hier terugluisteren.


Gerelateerde artikelen