RFID & NFC
Welke smart-technologie heb ik nodig?
RFID staat voor Radio Frequency IDentification. Het is de verzamelnaam voor smart-technologieën die radiogolven gebruiken om personen of objecten automatisch te identificeren. De techniek wordt onder andere gebruikt in winkels, waarbij RFID-codes op prijskaartjes winkeldiefstal moeten voorkomen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan voorraadbeheer, toegangscontrole en betaalmethoden. Zoek je toepassingen, heb je meer informatie nodig of zoek je een partner bij RFID-implementatie? DCP heeft zowel de kennis, de dragers en lezers als de techniek in huis om jou compleet te ontzorgen.
Daarom RFID-technologie bij DCP
- De sparringpartner voor systeemleveranciers
- Eigen IT- en developmentafdeling
- Specialist in toepassingen met chiptechnologie
- Breed assortiment aan RFID-dragers, RFID-lezers en accessoires
- Zebra RFID-specialist
Welke RFID-toepassing zoek je?


Andere toepassingen met RFID & NFC
“DCP is heel flexibel. Als onze klantvraag verandert, denken ze met ons mee hoe we daar het beste op kunnen inspelen. Dat is heel prettig.”
Véronique Verwilligen, Onyx Online Learning
Heb je meer informatie nodig?
Wil je meer informatie over RFID of de verschillende soorten chips en toepassingen? Of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Ons team staat voor jou klaar.
RFID-schrijvers en RFID-lezers
Om RFID-technologie te kunnen gebruiken, heb je niet alleen een drager met chip nodig, maar ook een RFID-schrijver en -lezer:
- RFID-schrijvers zijn er als handzame standalone apparaten, maar er zijn ook cardprinters en labelprinters waarmee je RFID-chips kunt programmeren.
- RFID-lezers zijn handzaam en flexibel, waardoor ze gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld het magazijn of op een evenemententerrein. De RFID-lezer met antenne zendt en ontvangt radiogolven en pikt op die manier gegevens op van de voorgeprogrammeerde chip.
RFID-dragers
Naast schrijvers en lezers moeten RFID-chips ook op een voorwerp worden geplaatst. Dit worden de RFID-dragers genoemd. Er zijn grofweg drie verschillende dragers voor RFID-chips:
RFID & NFC FAQ


Verschillende frequenties radiogolven
Radiogolven kunnen verschillende golflengtes hebben, oftewel verschillende frequenties. Die frequentie bepaalt hoeveel afstand er overbrugd kan worden om de chip te kunnen lezen. Maar ook de leessnelheid en storingsgevoeligheid verschillen per frequentie. RFID-technologie maakt gebruik van drie frequenties:
1. Low Frequency (LF)
- Frequentie: 125 kHz
- Bereik: 2 tot 10 centimeter
- Toegepast in toegangspas, chip voor huisdieren, etc.
2. High Frequency (HF)
- Frequentie: 13,56 MHz
- Bereik: 10 centimeter tot 1 meter
- Toegepast in tijd- en registratiesystemen, tickets, etc.
3. Ultra High Frequency (UHF)
- Frequentie: 860 tot 950 MHz
- Bereik: tot 12 meter
- Toegepast in parkeergarages, tolpoorten, etc.
Hoe kies je een passende drager voor je RFID-chip?
Er zijn veel verschillende soorten dragers en elk type drager kent weer verschillende varianten. Om je een beetje houvast te geven bij het kiezen van de juiste drager, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Hoe hanteer je de drager? Draag je deze mee (pas, keyfob or polsband) of moet het ergens op bevestigd worden (label)?
- Op welk type ondergrond gebruik je de drager? Metaal, plastic, hout, etc.
- Hoeveel informatie wil je opslaan op de drager?
- Welk formaat mag de drager maximaal hebben?
- Zijn er omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden? Extreme hitte, kou of vochtigheid.
- Hoe ga je de drager bevestigen?
- Hoe groot is het budget?
- Hoe groot is de gewenste oplage?
Wij helpen jou bij RFID- of NFC-technologie
Het vinden van de juiste combinatie van RFID-dragers en RFID-lezers kan soms best een uitdaging zijn. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals het beveiligingsniveau, de leesafstand en de kostprijs. Onze experts staan klaar om antwoord te geven op al jouw vragen. Heb je juist alle kennis in huis en zoek je naar een specifieke oplossing voor een klein onderdeel in het proces? Ook dan kun je bij ons terecht.
“Duidelijkheid, korte lijnen, kwaliteit leveren en je afspraken nakomen. Dat zijn de dingen die ik belangrijk vind. En DCP heeft ze allemaal in huis.”
Guus van Dalen, Vereniging De Zaansche Molen
“Met een leverancier als DCP hoef je je nergens zorgen over te maken. Je weet gewoon dat het goed komt - afspraak is afspraak.”
Erwin de Jong, PKF/Post