• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Het verschil tussen LF, HF en UHF bij RFID

RFID is de afkorting van Radio Frequency Identification. RFID-techniek maakt dus gebruik van radiogolven om personen of objecten te identificeren. Radiogolven kunnen verschillende golflengtes hebben, oftewel verschillende frequenties. Die frequentie bepaalt hoeveel afstand er overbrugd kan worden om de chip te kunnen lezen. Maar ook de leessnelheid en storingsgevoeligheid verschillen per frequentie. Elke frequentie kent dus zijn eigen voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

kattenluikje met chip


LF:
Lage frequentie

LF kent een bandbreedte van 30 tot 300 kHz (kilohertz). De meeste RFID-systemen die werken met LF gebruiken een frequentie van ongeveer 125 kHz. De leesafstand is met 1 tot 10 cm relatief kort. Ook de leessnelheid is minder dan bij de hogere frequenties. Daar staat tegenover dat LF beter werkt met signalen in allerlei richtingen. Het is niet erg gevoelig voor verstoringen door andere radiogolven. Ook werkt het vaak prima in vochtige omstandigheden en wordt het signaal niet tegengehouden door een dun laagje metaal, zoals aluminiumfolie. 

LF wordt vaak toegepast bij toegangscontrole en identificatie van dieren. Denk bijvoorbeeld aan een gechipte kat die zijn eigen kattenluikje met RFID kan openen of toegang krijgt tot zijn etensbak. LF is dan prima, omdat de kat en dus de chip dichtbij zijn als hij voor het kattenluikje staat of wil eten.

betalen met je telefoon


HF:
Hoge frequentie

De bandbreedte van HF is 3 tot 30 MHz (megahertz). RFID-systemen die gebruikmaken van HF werken op ongeveer 13,56 MHz. Zowel de leesafstand (tot 1 meter) als de leessnelheid is groter dan bij LF, maar de storingsgevoeligheid is wel wat groter. Met vochtige omstandigheden heeft HF weinig moeite.

HF wordt wereldwijd het meeste toegepast als het gaat om RFID-oplossingen. Denk aan toegangspasjes voor hotelkamers, event tickets, skipassen, print-to-follow of een locker openen op school. Allemaal maken ze gebruik van HF. HF is zo populair dankzij een goede balans tussen veiligheid, kosten en gebruiksgemak, maar ook vanwege de wereldwijde inzetbaarheid.

Er bestaan verschillende ISO-standaarden voor HF. De bekendste is misschien wel Near Field Communication, oftewel NFC. Betalen met je mobiele telefoon maakt gebruik van NFC en dus HF. En dat maakt direct duidelijk dat bereik of afstand niet de enige factor is die bepaalt of je LF, HF of UHF inzet. Om te betalen met je mobiele telefoon hoef je alleen maar je telefoon heel dicht bij de betaalautomaat te houden, binnen een straal van 10 centimeter. In principe is dit een afstand die je ook prima kunt overbruggen met LF. RFID-chips die gebruikmaken van HF hebben echter meer mogelijkheden voor beveiliging. Dat maakt het een erg veilige combinatie voor betaal- en beveiligingsoplossingen.

handscanner


UHF:
Ultrahoge frequentie

UHF ten slotte loopt van 300 MHz tot 3 GHz (gigahertz). RFID-systemen die gebruikmaken van UHF werken op ongeveer 900 tot 915 MHz. UHF heeft een bereik tot maar liefst 12 meter of meer. Ook de leessnelheid is een stuk hoger dan bij LF en HF. Nadeel is echter dat UHF minder goed bestand is tegen vochtige omstandigheden en niet goed werkt in de nabijheid van metalen. Ook zijn UHF-chips gevoeliger voor verstoringen. Mobiele telefoons, wifi en bluetooth-apparaten nemen namelijk dezelfde bandbreedte in. Daardoor kunnen transmissiebotsingen optreden. Producenten van UHF-readers, -tags en -antennes doen er echter alles aan om de werking optimaal te houden, ook onder uitdagende omstandigheden. Verrassend genoeg zijn UHF-tags goedkoper en makkelijker te produceren dan LF- en HF-tags.

UHF-chips zijn goedkoper te produceren dan LF- en HF-chips. UHF wordt vaak ingezet voor RFID-oplossingen in de logistiek en retail. Daarmee kan het voorraadbeheer volledig geautomatiseerd en geoptimaliseerd worden. De volumes zijn groot en dan is de prijs per stuk vaak de belissende factor.


RAIN RFID


De snelst groeiende UHF Gen2 standaard in de markt is RAIN RFID. Deze RFID-oplossing is geschikt voor ontzettend veel toepassingen en wordt vaak gebruikt voor inventarisatie van producten. In allerlei sectoren, van retail tot de (farmaceutische) industrie. Net als RFID is ook RAIN een acroniem van RAdio frequency IdentificatioN. En die RAIN kun je vrij letterlijk nemen, want regen komt uit een wolk, oftewel cloud. RAIN-technologie verbindt RFID-tags dan ook met de cloud, zodat gegevens kunnen worden opgeslagen, beheerd en gedeeld via het internet.



Op welke frequentie stem jij af?


Je weet nu wat de verschillen zijn tussen low frequency, high frequency en ultrahigh frequency. Elke frequentie kent z'n eigen chips. Maar de keuze voor een chip wordt niet alleen bepaald door de frequentie. Ook het geheugen, de beveiligingsmogelijkheden en de kosten wegen mee. Bovendien is het kiezen van de juiste RFID-chip niet de enige succesfactor voor een goed werkende RFID-oplossing.

Een RFID-oplossing is namelijk meer dan de chip alleen. De chip is slechts een hulpmiddel. Je hebt ook de juiste software en hardware nodig om tot een goede RFID-oplossing te komen. De echte oplossing zit in het automatiseringssysteem dat je koppelt aan de RFID-chips. Alleen als je dat systeem goed inricht, maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden van RFID-technologie. Het is dus belangrijk om van tevoren goed na te denken welk probleem je wilt oplossen met RFID, wat je budget is en welke omstandigheden van invloed kunnen zijn op de werking van de technologie.


Onderdelen RFID-oplossing: 

1
Identifier of drager: 
een pas, label, tag of keyfob met RFID-chip

2
Hardware om de informatie uit te lezen
een scanner, reader of antenne

3
Informatiesysteem:
 
de database en de juiste software

Lars Kiewiet

Toch nog vragen?

Frequenties, readers, antennes, tags, hardware, software ... Er komt dus heel wat bij kijken als je op zoek bent naar een RFID-oplossing. Gelukkig weet Lars waar je allemaal rekening mee moet houden en hij denkt graag met je mee. Geheel vrijblijvend, ook al overtuigt hij je natuurlijk graag van de vele voordelen van DCP.

Neem contact op met Lars


Gerelateerde artikelen