• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Levering in 1 dag mogelijk
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Juiste RFID-drager onmisbare schakel in innovatief proces

Het Vlaamse Aucxis is koploper in het ontwikkelen van RFID-toepassingen. RFID-technologie maakt het mogelijk om personen of objecten vanaf een afstand te identificeren en lokaliseren. Dat gebeurt met RFID-chips, radiosignalen en scanners. Razendsnel en zonder optische scanning, dus ook op grotere afstanden. Iedere toepassing vraagt om een specifieke RFID-drager. Zo vroeg een klant van Aucxis om een drager die niet alleen via RFID te scannen was, maar ook met visuele informatie. De RFID-drager moest dus niet alleen geprogrammeerd worden, maar ook bedrukt. En dus schakelde Aucxis DCP in.

Jason Scrivens"Het programmeren van RFID-tags moet 100% goed gaan. Dat kan je wel aan DCP overlaten."

Jason Scrivens, businessunit manager RFID bij Aucxis

Wat was de uitdaging?

Aucxis-klant Safetybloc produceert en verhuurt betonnen veiligheidsblokken voor het Belgische wegennet. Om het voorraadbeheer van de blokken te optimaliseren, ontwikkelde Aucxis een RFID-oplossing voor Safetybloc. De roadblocks kunnen via RFID-tags op afstand gescand worden. Als een roadblock lastig bereikbaar is met de scan-auto, biedt een handheld RFID-scanner uitkomst. En als het scannen via RFID een keer niet mogelijk is, kan er een QR-code gescand worden. Als zelfs dat niet lukt, staat er een unieke code op het veiligheidsblok, die kan worden ingetypt. Een waterdicht systeem dat vraagt om de juiste RFID-drager. Aucxis koos voor een plastic pas.

safety bloc

Natuurlijk, er zijn ook duurzamere, harde tags, maar de plastic pas bleek na enkele testen duurzaam genoeg. Omdat de plastic pas een veel lagere kostprijs heeft, was de keuze snel gemaakt. Bovendien kan de pas met RFID-chip ook nog eens bedrukt worden.

DCP heeft beide specialismen in huis: wij bedrukken plastic passen en programmeren de RFID-chips in de passen. Precies de reden waarom Aucxis ons als partner inschakelde.

De wensen van de klant

  • RFID-dragers met bedrukking
  • Programmeren van de chips
  • Betrouwbaar
  • Betaalbaar
  • Snelle levering

Onze oplossing

DCP bedrukt en programmeert de plastic passen met RFID-chips voor Aucxis. Die worden vervolgens met een krachtige lijm in een kleine uitsparing in het betonnen gedeelte van elk veiligheidsblok geplakt. Doordat de pas een unieke identificatiecode heeft, is elk blok nu precies te lokaliseren, via de RFID-tag, de QR-code én het unieke nummer dat op de pas gedrukt is.

Het resultaat

Het programmeren van de RFID-tags en het bedrukken met de bijbehorende QR-code en identificatiecode moet zorgvuldig gebeuren. De RFID-tag is de basis van het hele project; het moet 100% goed zijn. Aucxis heeft gemerkt dat DCP hiervoor de juiste expertise in huis heeft en de samenwerking gaat inmiddels dan ook verder dan de roadblocks voor Safetybloc.

Een recent project waarin DCP en Aucxis samenwerkten, is een pilot voor een luchtvaartmaatschappij. Zij willen hun klanten extra service bieden met een RFID-pas die reizigers van tevoren kunnen aanvragen. De reiziger hangt de pas aan zijn bagage, en de RFID-tag zorgt ervoor dat de bagage overal te volgen is. Zodra de bagage na een vliegreis op de band staat, krijgt de reiziger een melding op zijn smartphone. Die kan zijn wachttijd op die manier nuttig besteden. DCP bedrukte de passen en programmeerde de RFID-tags. Binnen twee weken tijd had Aucxis alles wat ze nodig hadden voor de pilot.

“Als samenwerkingspartner moet je niet alleen maar ja-knikken, maar echt meedenken. Dat doet DCP. Zo versterken we elkaar en dat is mooi.”

Over Aucxis

logo AucxisBegonnen in 1985 als eenmanszaak in het Oost-Vlaamse Stekene is Aucxis inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd opererende onderneming met meer dan 50 medewerkers. Samen met zijn klanten bouwt Aucxis aan kwalitatieve en innovatieve oplossingen. Aucxis wil wereldwijd marktleider en trendsetter zijn in E-Trade en procescontrole, én een van de internationale koplopers in RFID-toepassingen.

Als system integrator levert Aucxis complete oplossingen, van ontwerp tot realisatie. Aucxis ontwikkelt niet alleen de RFID-oplossing, maar levert ook alles wat nodig is om deze succesvol toe te passen, van hard- en software tot en met tags en RFID-dragers. Voor elke oplossing zoekt Aucxis de meest geschikte tag. Vaak vraagt dat om maatwerk, omdat de klant specifieke wensen heeft. Denk aan opdruk, afmetingen, kleur, grondstof en omgevingsfactoren.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze case, de mogelijkheden op het gebied van RFID, plastic pasjes en andere RFID-dragers? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en neem ook een kijkje op het DCP blog en onze andere cases.

Wil je verder lezen over de RFID-oplossing die Aucxis ontwikkelde voor de roadblocks? Bekijk dan de klantcase op de website van Aucxis.