• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Levering in 1 dag mogelijk
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Het juiste etiket in 1, 2, 3 klikken

De Italiaanse ijssalon Monte Pelmo in hartje Jordaan maakte al jaren zelf zijn eigen vitrinekaartjes met een cardprinter van DCP. Maar de etiketten die de bijbehorende ijsfabriek voor de verkoop aan andere ijssalons, groothandels, restaurants en ijsventers nodig heeft, werden nog gemaakt met een simpele Dymo labelwriter die moest worden aangestuurd door een computer. Als SATO in 2020 met de FX3-LX labelprinter op de markt komt, denkt onze collega Lars dan ook direct aan Monte Pelmo. Dit zou wel eens de ideale labelprinter voor hen kunnen zijn. Lees onderstaand meer over de succesvolle samenwerking met deze klant.

Dennis de Vos

"We gebruiken de printer elke dag. Het werkt zo simpel dat iedereen er direct mee aan de slag kan. Het is geen rocket science."

Dennis de Vos, Monte Pelmo Gelatolab Almere

Monte Pelmo


Wat was de uitdaging?

De ijsfabriek, of Monte Pelmo Gelatolab zoals ze het zelf noemen, verkoopt ambachtelijk geproduceerd ijs aan ijssalons, groothandels, restaurants en ijsventers door heel Nederland. In allerlei verschillende smaken en volumes. Zo zijn er dozen met één 5 liter-bak, maar ook dozen met twee bakken van 2,5 liter. Op elke doos moet een etiket geplakt worden, waarop vermeld staat om welke smaak het gaat, wat de ingrediënten en eventuele allergenen zijn en natuurlijk de houdbaarheidsdatum. Deze gegevens komen ook op het (kleinere) etiket dat op de ijsbakken zelf geplakt wordt.

Het lijkt misschien simpel, zo'n etiket, maar de wet- en regelgeving rondom voeding is streng. Dat stelt nogal wat eisen aan een etiket. Daar wil je niet iedere keer opnieuw over nadenken. Dat moet gewoon makkelijk, snel en foutloos te maken zijn. En omdat de verpakkingsdozen hetzelfde formaat hebben, moeten er ook nog 2 verschillende kleuren etiketten komen, zodat iedereen snel kan zien of het om 1 of 2 bakken ijs gaat. Elk etiket is dus net weer even anders.


De wensen van de klant

  • Snel het juiste etiket
  • Eenvoudig te bedienen door iedereen
  • Direct vanuit de printer, zonder computer
  • Automatisch berekenen van de houdbaarheidsdatum
  • Betrouwbare printer


Onze oplossing

En dus ging collega Lars met een FX3-LX printer onder de arm van Groningen naar de Jordaan om een demo te geven. Hij liet Dennis en zijn collega's zien dat de FX3-LX supereenvoudig te bedienen is dankzij een mooi touchscreen. Als je alles eenmaal geprogrammeerd hebt, hoef je alleen nog maar een paar keer op het scherm te klikken om smaak, volume en type etiket te kiezen en het juiste etiket rolt direct uit de printer. Precies zoals het hoort, zonder fouten. Er komt geen computer meer aan te pas.

Sato FX3-LX

Sato FX3-LX hygiene

Sato FX3-LX aan de muur

Daarnaast is de printer ook nog eens lekker compact en draagbaar, dus overal inzetbaar, ook in een omgeving waarin hygiëne essentieel is. De FX3-LX heeft een antibacteriële behuizing, is spatwaterdicht en kan met handschoenen aan bediend worden.

"Ik was ervan overtuigd dat Monte Pelmo enthousiast zou zijn als ze zouden zien hoe eenvoudig, maar geniaal de FX3-LX werkt."

Lars Kiewiet (DCP)

Dennis was inderdaad onder de indruk van de demo. Vooral het gebruiksgemak sprak hem aan en het feit dat je geen computer meer nodig hebt om te kunnen printen. Je hoeft de printer alleen maar aan te sluiten op stroom. Alhoewel ook dat niet eens nodig is met een optionele batterijhouder die je aan de printer vastkoppelt. Ideaal dus om te gebruiken in de productieruimte. Monte Pelmo besloot dan ook de printer aan te schaffen.


Zorgvuldig installatieproces

Ook al is de FX3-LX het toppunt van gebruiksgemak, er moet natuurlijk wel een en ander geprogrammeerd worden voordat de juiste etiketten uit de printer rollen. Gelukkig is dat een van de specialiteiten van DCP. We zijn goed in staat om in samenspraak met de klant te komen tot de meest efficiënte manier van labels maken. Een goede structuur van de database is daarin allesbepalend. Dat moet dus in één keer goed zijn.

Daarom inventariseerde collega Roland samen met Monte Pelmo welke etiketten er precies moesten komen, welke informatie er allemaal op moest komen te staan en wat de meest logische stappen zouden zijn om het juiste etiket uit de printer te laten rollen. Toen dat allemaal bepaald was, gingen we voor Monte Pelmo aan de slag om de printer te programmeren. Het resultaat is een simpel keuzemenu, waarmee iedereen in het bedrijf snel en eenvoudig het juiste etiket kan printen.

DCP dacht ook mee welke labels het meest geschikt zijn. Formaat, kleur, maar ook de hechting. Niet elk etiket is geschikt om op een ijskoude ondergrond te plakken. En de etiketten moeten natuurlijk goed blijven plakken als het ijs de vriezer in gaat.

Monte Pelmo ijsfabriek

Monte Pelmo ijsfabriek

Monte Pelmo ijsfabriek


Het resultaat

Dennis is superblij met de nieuwe labelprinter. Nu alles geprogrammeerd is, is het printen van een etiket een fluitje van een cent. Met een paar klikken rolt er een etiket uit de printer met alle belangrijke informatie. Daarmee wordt de bak niet zomaar een bak ijs, maar een bak frambozen cheesecake-ijs van Monte Pelmo, met melk, gluten en ei als allergenen, en een houdbaarheidsdatum van 12 maanden na vandaag.

Dat er nieuwe etiketten zijn, daar merken de klanten van Monte Pelmo niet zo veel van. Het ziet er wel wat strakker uit, omdat er nog maar één type doos gebruikt wordt en ze aan de kleur van het etiket direct kunnen herkennen wat erin zit. Voor Monte Pelmo zelf levert de nieuwe manier van etiketten printen echter enorm veel tijdswinst op.

"Omdat de printer gewoon in de productieruimte staat en standalone werkt, hoeven we niet meer telkens naar de computer te lopen. Dat scheelt een hoop tijd. Ook het omwisselen van de etiketten kost maar een paar tellen."

En bedenkt Monte Pelmo een nieuwe smaak voor dit seizoen? Dan kan Dennis eenvoudig de database via de AEP-software van SATO op zijn computer uitbreiden. Via een USB-stick wordt vervolgens ook de database in de printer zelf volledig automatisch vernieuwd. Het nieuwe etiket kan daarna direct geprint worden, zonder hulp van DCP.

Waar DCP wel bij ondersteunt, is bij wat complexere systeemaanpassingen. Denk aan een nieuw formaat labels of een nieuwe indeling van het etiket. Zo vraagt een klant van Monte Pelmo nu om etiketten met barcode. Om dit mogelijk te maken, wordt DCP ingeschakeld. Dat inprogrammeren van extra mogelijkheden kan trouwens wel op afstand gebeuren. DCP kan daarvoor de meest recente database van Monte Pelmo inladen in de programmeertool op de computer in Groningen. Na het programmeerwerk sturen we de database weer terug naar Almere en via de USB-stick is de database in de printer in no time weer up-to-date.

"Het contact met DCP verloopt heel soepel. Je kunt ze altijd bellen of mailen en je krijgt snel en duidelijk antwoord. En als ze een keer langs moeten komen, doen ze dat ook."

Monte Pelmo logo

Over Monte Pelmo

Monte Pelmo is een winkel en groothandel in ambachtelijk Italiaans ijs. Wat in 1957 begon met ijsverkoop in een snackbar middenin de Jordaan, is uitgegroeid naar een aparte ijswinkel en ijsfabriek. Inmiddels maakt de derde generatie dagelijks vers ijs, met ambachtelijke machines en familierecepten. Door toenemende drukte en een moeilijk bereikbare Amsterdamse binnenstad is de groothandel in 2021 verhuisd naar Almere. Daar produceert Monte Pelmo Gelatolab nu dagelijks vers ijs voor diverse ijssalons, restaurants, ijsventers en horeca groothandels. In het Gelatolab hebben Jordy en Dennis, die al sinds hun jonge jaren werkzaam zijn bij Monte Pelmo, de dagelijkse leiding.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze case, de mogelijkheden op het gebied van labelprinters en labels of DCP? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en neem ook een kijkje op het DCP blog en onze andere cases.