• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Keyfob of plastic pas, wat kies jij?

Bij DCP zijn we ooit begonnen met het bedrukken van plastic passen. Toen we die steeds vaker gingen personaliseren voor onze klanten, was het een logische stap om ook chips aan onze passen toe te voegen. Want daarmee maak je van een eenvoudige pas een slimme pas. Zo’n chip kun je natuurlijk niet alleen in een pas stoppen, maar ook in andere dragers. In onze webshop vind je dan ook allerlei andere tags, zoals keyfobs. Maar wanneer kies je nu voor een pas en wanneer voor een keyfob? Wat zijn de voor- en nadelen van beide soorten dragers? Je leest het in deze blog.

plastic pas versus keyfob

hashtag

What’s in a name?

Voordat we verder gaan, is het goed om even stil te staan bij een aantal termen. Een keyfob wordt ook wel tag genoemd. Maar een tag kan ook een label, een etiket of een polsbandje zijn. Zelfs een plastic pas zou je een tag kunnen noemen. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat het informatiedragers zijn. Er wordt informatie aan de drager gehangen, oftewel ‘getagd’. Net zoals je een persoon of bedrijf ‘tagt’ aan een foto of bericht op social media. Met een chip in een plastic pas of in een keyfob maak je van allebei dus een tag. Daarom spreken we in deze blog over de plastic pas versus de keyfob.

Het verschil tussen een keyfob en een plastic pas

Een plastic pas kennen we allemaal wel. En de slimme pas is de laatste jaren ook niet meer weg te denken. Zo gebruik je in de stad een pasje om je vuilnis in de ondergrondse container te kunnen gooien, scan je je klantenpas in de supermarkt voor extra korting en brengt de skipas je in de winter naar grote hoogten.

toegangscontrole

Een keyfob kan in principe precies hetzelfde. Want net als in zo’n slimme pas zit er ook een geprogrammeerde chip in een keyfob. Het ziet er alleen wat anders uit en er zijn verschillende benamingen voor: keyfob, keytag, druppel of tag. Allemaal zijn het informatiedragers, net als de plastic pas. Alleen de ‘verpakking’ is dus anders. En naast de informatie die je in de chip verwerkt, kun je ook nog zichtbare informatie toevoegen. Een plastic pas kun je volledig bedrukken, een keyfob heeft door zijn kleinere formaat wat minder ruimte voor bedrukking.

Wanneer kies je voor een plastic pas en wanneer een keyfob? Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden:

Aspect 1: Gebruik

Misschien wel de allerbelangrijkste vraag: hoe ga je de informatiedrager gebruiken? Een keyfob en een plastic pas kunnen allebei toegangsdeuren openen. Bijvoorbeeld door hem tegen een toegangspoortje aan te houden of te laten scannen door een bewaker.

Wil je de beveiliging echter nog sterker maken, dan heeft een pas een groot voordeel: daar kun je een foto van de gebruiker op laten drukken. Zo wordt de pas meer dan een toegangspas, maar ook een identificatiemiddel.

Aspect 2: Bedrukking

Als het belangrijk is om ook zichtbare informatie op je tag te kunnen zetten, dan heeft de plastic pas daar natuurlijk meer ruimte voor dan een keyfob. Simpelweg omdat een pas groter is dan een keyfob. Een keyfob is vaak wel groot genoeg om er een logo of een nummer op te zetten. Op een plastic pas kun je echter veel meer informatie kwijt. Bijvoorbeeld de naam en het adres van de gebruiker en een pasfoto. Maar denk ook aan de huisstijl van je bedrijf, waardoor de plastic pas ingezet kan worden als branding-middel.

Aspect 3: Duurzaamheid

Als je informatiedrager echt tegen een stootje moet kunnen, dan maakt de keyfob een goede kans. De keyfob zelf is al iets robuuster dan een plastic pas. Aan de andere kant; de plastic pas kun je dan weer veilig opbergen in je portemonnee. Doe je dat niet, dan zie je dat de bedrukking na langdurig gebruik wel wat slijtagesporen krijgt. Het voordeel van een keyfob is dat je visuele informatie erop kunt lasergraveren. Dat is weer een stuk duurzamer dan gewone bedrukking.

Aspect 4: Prijs

Als je een krap budget hebt, wint de plastic pas het meestal van de keyfob. De kostprijs van de keyfob is over het algemeen iets hoger dan die van de plastic pas.

Aspect 5: ‘Transport’

Als laatste zou je kunnen nadenken over hoe je informatiedrager meegenomen wordt. Een plastic pas kun je gemakkelijk bewaren in een portemonnee, of in een badgehouder aan een jojo. Een keyfob kun je ook met een jojo aan je kleding bevestigen, maar is een stuk compacter dan een badgehouder met pas. Of hang hem aan je sleutelbos. Dat lukt dan weer niet met een plastic pas.

Kies wat bij jou past

Nu je alle aspecten kent, wordt het een stuk gemakkelijker om de juiste keuze te maken. Studenten geef je dus een collegekaart (plastic pas), want daarmee kunnen ze ook op andere plekken laten zien dat ze student zijn. Wil je medewerkers toegang geven tot je bedrijf, ook buiten kantooruren? Dan is een keyfob ideaal om de slagboom en/of de deuren mee te openen.

Of laat je klanten kiezen!

Je kunt natuurlijk ook keyfobs én plastic passen tegelijkertijd inzetten. Laat je klanten kiezen wat zij prettig vinden! Leveranciers van laadpalen bijvoorbeeld laten de eindgebruiker vaak kiezen uit een pas of keyfob. De klant bepaalt dan zelf wat hij of zij het handigste vindt: een keyfob voor aan de sleutelbos of een pasje voor in de portemonnee. Wat zou jij kiezen?

elektrisch tanken


Gerelateerde artikelen: