• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

NFC of QR-code: wat is de beste keuze?

In ons vorige blog vertelden we je alles over het succes van de QR-code en de techniek daarachter. Een goed alternatief voor het gebruik van een QR-code is de NFC-technologie. Toch zijn er niet alleen overeenkomsten tussen QR en NFC. Het grote verschil is dat je met NFC twee kanten op kunt communiceren. Zo kun je dankzij de NFC-technologie bijvoorbeeld betalen met je telefoon. In deze blog ontdek je wanneer het gebruik van een QR-code de beste keuze is en wanneer je beter voor NFC kunt kiezen.

QR versus NFC


Wat is NFC?

Wat een QR-code is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Als je meer wilt weten over het ontstaan ervan lees dan vooral onze blog over het succes van de QR-code. NFC is (nog) wat minder bekend. Daarom leggen we je graag uit wat NFC is. NFC staat voor Near Field Communication. Deze technologie vind je in elke NFC-chip. Het is dus geen zichtbare code die je ergens op afdrukt of op een beeldscherm kunt weergeven, zoals een QR-code, maar een stukje technologie in een chip. En die chip kun je plaatsen in bijvoorbeeld een pasje, een label of een keyfob. Als je die drager of tag op korte afstand scant, wordt er via de chip een actie in gang gezet. Vandaar de naam Near Field Communication.


Is NFC hetzelfde als RFID?

Nu horen we je denken; is dat niet hetzelfde als RFID? Niet helemaal. RFID oftewel Radio Frequency Identification is namelijk de overkoepelende term voor alle technologie die gebruikmaakt van radiogolven om personen of objecten te identificeren. Een NFC-chip is, net als bijvoorbeeld MIFARE®, een soort RFID-chip. Elke NFC-chip is dus een RFID-chip, maar niet elke RFID-chip is een NFC-chip.


LEESTIP

Wil je je nog verder verdiepen in de RFID-techniek? Lees dan onze whitepaper Contactloos identificeren met RFID.



Hoe werkt de NFC-techniek?

Als we de NFC-chip van dichterbij bekijken, bestaat die feitelijk uit een microchip en een antenne. De microchip bevat een communicatie- en geheugenmodule die ervoor zorgt dat er gecommuniceerd wordt (lees: taken worden uitgevoerd). De daarop aangesloten antenne levert de daarvoor nodige energie. Een NFC-chip heeft dus geen eigen batterij of accu. Hij krijgt z’n energie bijvoorbeeld via een mobiele telefoon op het moment dat die tegen een NFC-tag gehouden wordt. Daarom mag de afstand tussen de chip en de lezer (in dit geval de telefoon) niet te groot zijn (hoe groter de antenne, hoe groter de uitleesafstand).

NFC-tag scannen met je telefoon

Een veel voorkomende toepassing van NFC is bijvoorbeeld de NFC-tag, een simpele sticker met daarin een NFC-chip. De tag kun je overal op plakken, dus superhandig. Bright maakte een verhelderend filmpje over hoe je zelf NFC-tags kunt gebruiken met je smartphone. Hierin wordt ook duidelijk uitgelegd hoe NFC werkt.

Zoals je ziet, hoeft het programmeren van NFC-tags niet heel ingewikkeld te zijn. Je kan het zelfs met je mobiele telefoon doen. Zie jij wel mogelijkheden voor je bedrijf, maar heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan met het programmeren? Bel dan gerust eens met onze adviseurs. Ze helpen je graag!

Neem contact op met DCP


De opkomst van NFC

De NFC-technologie wordt, net als de QR-code, steeds vaker gebruikt. Zeker nu bijna elke smartphone wel is uitgerust met de mogelijkheid om NFC te lezen. Tappen en betalen wordt daardoor steeds gewoner. Maar ook voor wie nog niet met z’n telefoon afrekent, is NFC niet onbekend, want dezelfde technologie zit ook in de chip op je betaalpas. Hierdoor kun je je bankpas bij een pinapparaat houden en contactloos betalen.

betalen met je telefoon

Ook bij DCP merken we dat NFC steeds vaker toegepast wordt door onze klanten. Bijvoorbeeld als betaalpas of toegangspas voor evenementen.


Wat kost dat?

Het toevoegen van een NFC-chip aan een pas, label, sticker, keyfob of andere drager brengt kosten met zich mee. De meest gebruikte NFC-chips zitten ruim onder de euro per stuk. Maar de prijs is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid die je afneemt en van de soort uitvoering. Denk bijvoorbeeld aan het benodigde geheugen en het gewenste beveiligingsniveau. En ga je de chips zelf programmeren of laat je dat doen? Als je wilt weten wat jouw NFC-toepassing gaat kosten, neem dan eens contact op met onze adviseurs. Zij zoeken het graag voor je uit.

STERKADO cadeaupas

En wat kost een QR-code?

In tegenstelling tot een NFC-chip kost het maken van een QR-code op zich niets. Je hebt wel de juiste tools, tijd en wat extra ruimte nodig om de QR-code af te drukken op een drager. En het laten drukken van een flyer, poster, etiket of plastic pas brengt uiteraard wel kosten met zich mee.

Overigens zie je de QR-code ook steeds vaker op het beeldscherm verschijnen. Denk maar aan het corona-toegangsbewijs of het gebruik van QR-codes om met behulp van je telefoon toegang te krijgen tot je bankrekening of een beveiligde website.


Kies je voor tappen of scannen?

Of je nu een telefoon of pasje ergens tegenaan tapt of een QR-code scant – het zijn allebei manieren om mensen snel een actie te laten uitvoeren. In no time ga je van de fysieke offline wereld naar de online wereld, bijvoorbeeld:

  • direct naar de juiste website, landingspagina of social media-account
  • een filmpje of foto’s
  • uitgebreide productinformatie
  • een gebruikershandleiding van een apparaat
  • bellen of appen naar een specifiek telefoonnummer
  • toegang geven tot een evenement

Toch kun je met een NFC-tag nog iets extra’s, omdat NFC twee kanten op kan communiceren. Door het tappen van een NFC-sticker bijvoorbeeld kunnen de instellingen van jouw telefoon worden aangepast. Wat met het scannen van een QR-code dus niet lukt, kan met NFC wel:

  • je mobiele telefoon in een bepaalde modus zetten, bijvoorbeeld zodra je de auto in stapt
  • betalen met je telefoon
  • automatisch inchecken op Facebook
  • spaarpunten opnemen bij betaling in een winkel
  • bestanden, visitekaartjes en andere informatie uitwisselen tussen verschillende apparaten


Extra voordeel van NFC

Als je verwijst naar een bepaalde website, dan heeft NFC nog een extra voordeel ten opzichte van QR. Met NFC maakt het namelijk niet uit hoe lang de URL is waarnaar je verwijst. Bij een QR-code ligt dat net even anders. Want hoe langer de URL, hoe complexer de QR-code eruitziet. En hoe groter je de QR-code zult moeten afdrukken om hem leesbaar en dus scanbaar te houden. Gelukkig kun je hier zelf nog iets aan doen, door te werken met verkorte URL’s. Er zijn allerlei programma’s om je URL korter te maken. Je kent er vast wel een paar, zoals Bit.ly, Ow.ly of TinyURL.


Ultieme tip: zorg voor een back-up en combineer

Niet elke telefoon kan een QR-code scannen of NFC tappen. Dus wil je dat je boodschap echt goed overkomt, overweeg dan om ook een (verkorte) URL mee te nemen in je communicatie. Of combineer QR met NFC. Zo heb je altijd een back-up. 


Gerelateerde artikelen