• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Levering in 1 dag mogelijk
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Back to school! Van collegekaart tot multifunctionele pas

De scholen zijn weer begonnen. De afgelopen tijd hebben wij weer heel wat gepersonaliseerde collegekaarten en leerlingpassen gedrukt. Soms met geprogrammeerde chip en in veel gevallen inclusief mailpackverwerking. Makkelijk voor de onderwijsinstellingen, want zij hadden er daardoor geen omkijken meer naar. Elke pas werd rechtstreeks vanuit DCP naar het juiste thuisadres van de leerling/student gestuurd. Bij DCP merken we dat scholen steeds vaker vragen om de collegekaart of leerlingpas te combineren met andere systemen in de school. Het kan een hele uitdaging zijn om de verschillende systemen goed op elkaar af te stemmen. Daarom bekijken we in deze blog hoe je van een ID-kaart een multifunctionele, slimme pas kunt maken. En natuurlijk niet alleen op school.

back to school


Van basic naar multifunctionele, slimme pas

De meest basic toepassing van een pasje als ID-kaart is een badge met bedrijfslogo, naam en eventueel functie. Het wordt al iets complexer als je ook nog een pasfoto toevoegt. Bijvoorbeeld om te laten zien dat je bij een zorgorganisatie werkt als je cliënten thuis gaat verzorgen.

klantcase Liberein


De mogelijkheden worden nog uitgebreider als je ook een QR-code en/of barcode op de passen plaatst. De pas kan dan gescand worden en toegang geven tot nog meer informatie. Denk aan een studentnummer, een link naar een specifieke website of uitgebreide NAW-gegevens.

voorbeeld studentenkaart

Ten slotte kan een 'ID-kaart' verder uitgebreid worden met allerlei technische snufjes. Stel, je studeert en je krijgt een collegekaart waarmee je kunt aantonen dat je student bent. Op de pas vind je dan vaak je pasfoto, je naam, je studentnummer, de naam van de opleiding die je volgt en natuurlijk het logo van de onderwijsinstelling. Door zo'n kaart ook nog eens te voorzien van een magneetstrip of RFID-chip, kan je met de kaart veel meer dan je alleen maar identificeren.

De mogelijkheden zijn eindeloos, bijvoorbeeld:

  • de slagboom bij de parkeerplaats openen
  • een locker ontgrendelen, zodat je je spullen veilig kunt bewaren
  • je documenten afdrukken met een all-in-one printer
  • afrekenen in de kantine via een prepaid systeem
  • toegang tot beveiligde ruimtes krijgen
  • aanwezigheidsregistratie

Daisy P.


Combineren is de trend

Een duidelijke trend die we zien, is dat er steeds vaker combinaties worden gemaakt: een QR-code, een barcode, een magneetstrip, een RFID-chip of zelfs allevier. In dit voorbeeld hadden we het over het onderwijs, maar er zijn natuurlijk veel meer organisaties die gebruikmaken van verschillende toegangs- en betaalsystemen in een gebouw. Vaak kunnen die verschillende systemen geïntegreerd worden in één pas, door gebruik te maken van een chip en/of magneetstrip.


De uitdaging: verschillende systemen op elkaar afstemmen

Om de chip of magneetstrip zo te programmeren dat die bruikbaar is voor verschillende systemen, kan een hele uitdaging zijn. Vaak heb je te maken met verschillende leveranciers die allemaal hun eigen systeem hebben. De ene partij werkt misschien met MIFARE DESFire®, terwijl de andere partij voor een contactchip heeft gekozen. Als de verschillende systemen met compleet verschillende chips werken, is dat een stuk lastiger te integreren in één pas. Gelukkig hebben we daar bij DCP al veel ervaring mee, dus we gaan de uitdaging graag aan.


Roland Gort

Meer weten?

Wil jij weten of het mogelijk is om de verschillende toegangs- en betaalsystemen in jouw bedrijf te integreren in één pas? Roland is onze specialist in slimme passen. Hij denkt graag met je mee wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Neem contact op met Roland


Gerelateerde artikelen