• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

7 misvattingen over inkjet technologie

Vraag je collega, buurman of zus eens welk type printer volgens hen kwalitatief het beste is: een inkjetprinter of een laserprinter. Grote kans dat het antwoord laserprinter is. En als je nog wat verder doorvraagt, denken ze vaak ook dat een inkjetprinter leuk voor thuisgebruik is. Maar dat je voor een beetje serieuze printer op het werk toch echt een laserprinter nodig hebt. Hebben ze gelijk? Wij denken van niet. Daarom behandelen we in deze blog 7 misverstanden over inkjettechnologie.

Inkjet heeft meer in z'n mars dan je misschien denkt

In een eerder blog vertelden we al dat DCP trotse gold partner is van Epson. Dat betekent dat Epson ons vertrouwt als vertegenwoordiger en verkoper van hun ColorWorks inkjetprinters, de bijbehorende gebruiksmaterialen en accessoires. Daarom denk je nu misschien "logisch dat DCP enthousiast is over inkjettechnologie, maar dat is natuurlijk gewoon een verkooppraatje". Toch hopen we je met deze blog ervan te overtuigen dat inkjettechnologie meer in z'n mars heeft dan het imago doet vermoeden. En dat inkjet een uitstekende optie is als je op zoek bent naar een labelprinter voor jouw bedrijf. 

Overigens, als je je al eens verdiept hebt in labelprinters, dan weet je misschien dat je voor het bedrukken van labels op rol automatisch uitkomt bij een inkjetprinter. Laserjetprinters zijn alleen geschikt om etiketten op vel te bedrukken. Toch zijn veel mensen huiverig als ze horen dat de labelprinter die ze willen aanschaffen een inkjetprinter blijkt te zijn. Daarom willen we de misvattingen over inkjettechnologie toch graag rechtzetten.

epson printers


Misvatting 1:
Inkjet is niet meer van deze tijd

De eerste inkjetprinter werd rond 1950 ontwikkeld. Zo'n 20 jaar later werd de laserprinter geïntroduceerd, als een nieuwe, betere printtechnologie. Veel mensen hebben dan ook nog steeds de indruk dat laserjet een geavanceerdere technologie is dan inkjet. Bovendien, wie print er überhaupt nog? We lezen toch alles op een beeldscherm tegenwoordig?

Het klopt dat we steeds meer digitaal werken. Toch is de kans dat je iets onthoudt als je het op papier leest een stuk groter dan vanaf een scherm. En ook de markt voor labelprinters groeit nog altijd. Er wordt steeds meer geproduceerd en veel producten worden gelabeld, al dan niet met chip. Voor de verkoop, maar ook voor de logistiek en transport. Of het nu is voor de retail, productieomgevingen, de gezondheidszorg, de chemische of farmaceutische industrie, labels (met of zonder chip) zijn niet meer weg te denken uit de wereld van vandaag.

Wil je als bedrijf full colour labels kunnen produceren, dan kom je eigenlijk automatisch uit bij de inkjettechnologie en de kleurenprinters van Epson. De ColorWorks printers zijn ongelooflijk geavanceerd. Epson investeert dan ook continu om de technologie steeds verder te verbeteren. Inkjettechnologie is dus nog volop in ontwikkeling. En klaar voor de toekomst.


Misvatting 2:
Inkjet printers zijn leuk voor thuis

Compact, betaalbaar, mooi in kleur, maar alleen geschikt voor kleine printopdrachten. Dat is het imago van de inkjetprinter. Leuk voor thuisgebruik door consumenten, maar als je een printer nodig hebt voor je bedrijf moet je toch echt op zoek gaan naar een laserprinter. Het imago van de laserprinter is namelijk het tegenovergestelde: betrouwbaar, robuust en in staat om grote volumes op hoge snelheid te printen. Als je een bedrijfs- of industriële printer nodig hebt, kies je dus voor laser.

Of toch niet? Vandaag de dag is het een behoorlijk achterhaald idee dat inkjetprinters alleen geschikt zijn voor thuisgebruik. De inkjettechnologie van Epson is inmiddels zo geavanceerd, dat ze de beste kwaliteit industriële labelprinters maken. Minstens zo goed, zo niet beter dan laserprinters. Met haarscherpe afbeeldingen in schitterende kleuren.


 

tips


Oordeel zelf

Wil je dat met eigen ogen zien? We sturen je graag een paar voorbeelden van kleurenlabels die we geprint hebben op een Epson ColorWorks printer.

Ja, dat wil ik zien!

 


 


Inkjet heeft bovendien een paar voordelen ten opzichte van laserjet:

  • Minder energiegebruik
  • Razendsnel, dus hogere productiviteit
  • Minder afval


Misvatting 3:
Inkjet printers zijn zo traaaaaaaaaaag

Ken je dat? Wil je even snel iets afdrukken, moet je een paar minuten wachten voordat je printje eindelijk uit de printer komt rollen. Er lijkt ondertussen wel stoom uit de printer te komen, zo warm wordt die. Wist je dat dit met name voor laserjet printers geldt? Die gebruiken namelijk warmte om te kunnen printen en het kost dus tijd om op te warmen.

De inkjetprinters van Epson maken geen gebruik van warmte, maar van druk. Omdat er geen warmte nodig is voor het printproces, hoef je dus ook niet te wachten totdat de printer opgewarmd is. De printer is direct gebruiksklaar en kan razendsnel printen. Bovendien kost het minder stroom, dus bespaar je ook nog eens op je energiekosten.

Een ander voordeel van inkjetprinters van Epson: ze bevatten minder onderdelen die vervangen moeten worden. Dat is gunstig voor het milieu én gunstig voor je bedrijfsprocessen. Want die worden daardoor minder vaak onderbroken.


Wat is snel?

Nieuwsgierig wat wij snel noemen? De ColorWorks C7500, een industriële printer voor kleurenetiketten, kan ultrasnel afdrukken: maar liefst 30 centimeter label-lengte per seconde. In dit filmpje zie je hoe snel dat is:


Misvatting 4:
Inkt is duurder dan champagne

Misschien heb je wel eens ergens gelezen dat printerinkt per milliliter duurder is dan champagne, een luxe parfum of zelfs olie. Wij kunnen ons niet voorstellen dat je een glaasje printerinkt bij de bar bestelt of probeert te printen met parfum, maar de vraag blijft natuurlijk wel waarom printerinkt dan zo duur is. Volgens de grote printermerken zelf heeft dat alles te maken met de miljoenen die ze investeren in hun inkten. Om ervoor te zorgen dat ze het beste resultaat leveren, keer op keer, met elke afdruk die je maakt.

tips

Wij berekenen de werkelijke kosten voor je

Een veel interessantere vraag is natuurlijk hoeveel labels je kunt printen met één inktcartridge. Dat bepaalt immers wat je werkelijke kosten zijn. Het verbruik van een full colour labelprinter is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het design van je labels, het formaat en het type materiaal. En natuurlijk ook je afdrukvolume. Als je ons je ontwerp stuurt en aangeeft hoeveel je verwacht te gaan printen, kunnen wij een berekening voor je maken van de verbruikskosten per label. Grote kans dat je aangenaam verrast bent.

Vergelijk het maar eens met het inkopen van met je bedrijfslogo voorbedrukte kleurenlabels waar je zelf nog wat specifieke productinformatie aan toevoegt op een zwart-wit labelprinter. Om het betaalbaar te houden, moet je dan behoorlijk grote oplages inkopen. Als je regelmatig aanpassingen doet, ga je minder inkopen tegen een hogere prijs of een deel van je voorraad vernietigen als je nieuwe etiketten moet bestellen. Met een eigen kleurenprinter ben je dus ook direct een stuk flexibeler.


Misvatting 5:
De inkt gaat vlekken of de kleur vervaagt

Het imago van de inkjetprinter is dat de afdrukken vaak vlekken, dat kleuren uitlopen en dat de print na verloop van tijd vervaagt. Een goedkope huis-tuin-en-keukenprinter kampt(e) inderdaad nogal eens met dit probleem. Voor een robuuste industriële printer gaat dit niet op. Kleurvervaging of vlekken is echt geen issue, zolang je de juiste inkten en labelmaterialen gebruikt. De inkt kan zich dan prima hechten aan de labels. Epson investeert continu in het ontwikkelen van de beste inkten. Epson-inkt bevat pigmentpoeder. Dat is duurzamer dan vloeibare inkten en verkleurt niet. Het is vlek- en waterbestendig. Je full colour labels blijven dus gewoon schitterend scherp, ook lang nadat de labels uit de printer rollen. En als je ook nog eens het juiste labelmateriaal kiest, dan zijn je labels zelfs bestand tegen vrieskou, hoge temperaturen of andere bijzondere omstandigheden.

Nog een voordeel van inkjet: omdat er geen gebruik gemaakt wordt van warmte tijdens het afdrukproces wordt ook het labelmateriaal niet warm. De labels kunnen dus niet krom trekken, terwijl dat risico wel bestaat bij laserprinters.


Misvatting 6:
De printkoppen raken steeds verstopt

Niets zo vervelend als verstopte printkoppen. De kwaliteit van afdrukken wordt minder en als de inkt zich steeds verder ophoopt, kan de printer er op een gegeven moment zelfs helemaal mee stoppen. Er zijn twee dingen die ervoor kunnen zorgen dat een printkop verstopt raakt:

  1. Stofjes op het labelmateriaal kunnen tijdens het printen in de printkop terechtkomen
  2. Opdrogende inkt

Als je een Epson-printer koopt, mag je erop vertrouwen dat de printkoppen niet verstopt raken. Ze worden niet blootgesteld aan hoge temperaturen en kunnen dus goed tegen een zware belasting. Bovendien verwijderen de printers van Epson de statische elektriciteit van het materiaal dat door de printer rolt. Dat voorkomt dat stof zich gaat hechten en in de printkoppen terechtkomt.


 

tips

 


Dit kun je zelf doen

Er zijn ook een paar simpele dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat de printkoppen verstopt raken. Zo houd je je printer in tiptop conditie:

  • Gebruik altijd originele gebruikersmaterialen, zoals cartridges. Die zijn speciaal gemaakt voor de printers en geven het beste resultaat. Dat is geen verkooptruc. Epson gebruikt gewoon de beste kwaliteit inkt en dat merk je. Bovendien zijn ze in optimale, hygiënische omstandigheden geproduceerd.
  • Ga je de printer een tijdje niet gebruiken? Zet de printer dan uit zoals het hoort. Dat beschermt de printkoppen en houdt ze luchtdicht. De printer heeft namelijk een anti-verdampingsmechanisme op de printkoppen. Dat voorkomt dat de printkoppen verstopt raken als die een tijdje niet gebruikt wordt.

 


 


Misvatting 7:
Inkjet printers gaan niet lang mee

Daar zijn ze niet op gebouwd, denken veel mensen. Dus moet je steeds weer een nieuwe kopen, toch? Dat geldt zeker niet voor de inkjet labelprinters van Epson. Ze worden in veel verschillende industrieën gebruikt en kunnen wel tegen een stootje. Ze gaan dus jaren mee en dat geldt ook voor de verbruiksmaterialen. Als een bepaald type printer niet langer verkocht wordt, gaat Epson bovendien nog minimaal 7 jaar door met het verkopen van geschikte inktcartridges. Dus als je een betrouwbare en robuuste printer zoekt, zijn de inkjetprinters van Epson zeker het overwegen waard.

Epson printer


Twijfel je nog?

We hopen natuurlijk dat we je overtuigd hebben van de kwaliteit en mogelijkheden van inkjettechnologie. Mocht je toch nog twijfelen, weet dan dat veel bedrijven positief verrast zijn als ze overstappen van laserjet naar inkjet. Met name de snelheid maakt indruk, maar ook de afdrukkwaliteit. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat de printers van Epson 43.000 keer per seconde een druppeltje inkt kunnen afvuren. Elke druppel is ongeveer zo klein als een kwart breedte van een menselijke haar. De precisie waarmee dat gebeurt, kun je vergelijken met een contactlens die je afschiet op een voetbalveld en die precies op de juiste plek terechtkomt. Haarfijne kwaliteit dus! Wil je dat zelf beoordelen? Neem contact op met onze adviseurs. Zij sturen je graag wat voorbeelden of laten je een demo zien.


Gerelateerde artikelen