• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Van toegangspas naar waterdichte toegangscontrole

Toegangspassen zijn een essentieel onderdeel binnen het veiligheidsbeleid van je bedrijf. De keuze van de juiste pas bij de invoering van een toegangscontrolesysteem is dan ook iets om goed over na te denken. In dit artikel lees je meer over aandachtspunten bij de invoering van zo’n systeem, ‘slimme’ MIFARE® en MIFARE DESFire® toegangspassen en een praktisch stappenplan.

De veelzijdigheid van een toegangscontrolesysteem

De juiste personen binnen laten of nog belangrijker: de verkeerde personen buiten houden. Dat is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij een toegangspas. Maar de meerwaarde van een toegangscontrolesysteem gaat verder dan dat. Denk aan registratie van bezoek en verzamelen van klantgegevens rondom bepaalde acties (denk aan de OV-chipkaart die toegang verschaft én reistransacties moet bijhouden). Over het algemeen onderscheiden we de volgende drie soorten toegangspassen:

  • Identiteitsbewijs
  • Bezoekerspas
  • Toegangspas

In de praktijk kunnen bovenstaande functies zowel vervuld worden door aparte kaarten als één type kaart die volgens de gewenste functie (lees beveiligingswensen) is geprogrammeerd.

Soorten beveiligingszones

De manier waarop deze passen worden ingezet hangt voornamelijk af van de mate van gewenste beveiliging en de aard van het te beveiligen object. Een school waar je de toegang tot de lerarenkamer wilt beperken vraagt tenslotte om minder beveiliging dan een ruimte waar bedrijfsgevoelige gegevens liggen.

Binnen de beveiliging van een pand of gebied werk je met drie zones:

  • De publiek toegankelijke zone
  • Een voor medewerkers toegankelijke zone
  • Een zone voor medewerkers met een specifieke autorisatie

Belangrijk dus dat je goed inventariseert welke zones voor jouw bedrijf van toepassing zijn en hier de passende de toegangspas(sen) bij kiest.

De werking van een toegangscontrolesysteem

Een toegangscontrolesysteem bestaat uit verschillende elementen die samen de technische infrastructuur vormen. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste elementen inclusief een korte toelichting:

  • De drager: de plastic passen of badges
  • Kaartlezers: de apparaten die de sleutel op de beveiligingspas uitlezen
  • Toegangscontrolesysteem (TCS): het systeem waarin alle data rondom toegangsrechten is opgeslagen. Op basis van deze data wordt toegang dus verleend of ontzegd
  • Cardmanagementsysteem (CMS): dit systeem beheert alle relevante pashouderinformatie en de levenscyclus van de pas. Het CMS maakt ook de koppeling tussen de pashouder en de verkregen toegangspas. Deze gegevens worden vervolgens naar het TCS gestuurd waar de juiste rechten van de pashouder worden toegekend. Dit is over het algemeen een automatisch proces

Het grote voordeel van dit geautomatiseerde systeem is dat wijzigingen direct doorgevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het blokkeren van een pas vanwege verlies, diefstal of ontslag. Zo minimaliseer je dus het risico dat je een ongewenste bezoeker hebt rondlopen.

Keuze MIFARE® MIFARE Classic® of MIFARE DESFire® chip

Zoals eerder aangegeven is de toegangspas een essentieel onderdeel van de technische infrastructuur. De keuze van een passende drager is dan ook belangrijk. De voornaamste vraag hierbij is wat de kaart moet kunnen. Ofwel: hoeveel beveiligingslagen moet deze kunnen dragen? Afhankelijk hiervan maak je de keuze voor een kaart met MIFARE® of MIFARE DESFire® chip.

De RFID MIFARE® 1k of 4k chipcard is een veel gebruikte techniek die veel wordt gebruikt voor contactloze kaarten die je tot 8 cm van een kaartlezer kunt houden. De OV-chipkaart is een voorbeeld van zo een kaart. Het voornaamste voordeel van de MIFARE® chip is de lage prijs.

De MIFARE DESFire® RFID chip biedt daarentegen de mogelijkheid om aanzienlijk meer lagen of complexere sleutels toe te voegen. De MIFARE DESFire® kaart is dan ook de logische keuze als een hogere mate van beveiliging gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes met gevaarlijke stoffen of overheidscomplexen.

Een stap verder gaan toegangspassen met biometrische eigenschappen. Deze biometrie is een verzameling van technieken om lichaamskenmerken van een individu te meten en vast te stellen. De meest gangbare en toegepaste vormen hiervan zijn de vingerafdruk, iris- of netvliesscan, stemherkenning en gezichtsscan. De verwachting is dat biometrische gegevens door hun unieke karakter in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan vervullen.

In zes stappen naar een waterdicht toegangscontrolesysteem

Een toegangscontrolesysteem opzetten? Dan bieden onderstaande zes stappen een leidraad:

  1. Bepaal een duurzame (lange termijn) strategie waarbij je betrokkenen van meerdere afdelingen betrekt
  2. Voer een risicoanalyse uit waarbij je de te beveiligen onderdelen en/ of mensen bepaalt
  3. Bepaal welke technische capaciteit de toegangspassen moeten hebben. Een MIFARE® chip is weliswaar goedkoper, maar biedt minder beveiligingsmogelijkheden dan een plastic pas met MIFARE DESFire® chip
  4. Stel een zo concreet mogelijk plan van eisen op waarmee je gefundeerd aan de zoektocht naar de juiste leverancier begint
  5. Zoek een geschikte leverancier die een optimaal aanbod biedt voor de implementatie, onderhoud en verbeteringen in de toekomst
  6. Creëer een glashelder beleid rondom het gebruik van de toegangspas. Laat ontvangers bijvoorbeeld een sleutelverklaring tekenen waarin staat wat wel of niet is toegestaan met de tag of kaart

Meer weten over toegangspassen?

Wil je meer weten over toegangspassen en/of de mogelijkheden voor een waterdicht toegangscontrolesysteem? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van DCP. We kennen de mogelijkheden van toegangspassen als geen ander en vertellen je graag meer.


Gerelateerde links: