• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Nieuw bij DCP: data uitwisselen met onze eigen webAPI

Bestanden uitwisselen kan op veel manieren. Gewoon via de mail, met een USB-stick of via een (S)FTP-server. Nadeel hiervan is dat je niet altijd weet of je bestanden goed zijn overgekomen en een foutje is zo gemaakt. Het blijft immers mensenwerk. Daarom hebben wij onze eigen webAPI ontwikkeld. Sinds kort is die beschikbaar voor iedereen die regelmatig data uitwisselt met DCP. Door gebruik te maken van de webAPI worden jouw orders geautomatiseerd naar DCP gestuurd, in de frequentie die we samen afspreken.

webAPI

Wat is een API eigenlijk?

API betekent letterlijk Application Programming Interface. Een API is een software-interface die ervoor zorgt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. In dit geval; de systemen van onze klant met die van DCP. Zie het als een boodschapper die een verzoek indient bij een provider en vervolgens het antwoord terugkoppelt.


Een vergelijking

Om het nog wat duidelijker te maken, de volgende vergelijking. Stel je voor, je zit in een restaurant om een hapje te eten. Je hebt de menukaart bekeken en een keuze gemaakt. De keuken moet dit gerecht voor jou gaan maken. Maar hoe krijgen zij jouw bestelling door? De kok is druk aan het koken. Je hebt dus iemand nodig die jouw bestelling kan doorgeven. Iemand die het gerecht ook naar je toe kan brengen als het klaar is. Een ober dus.

Die ober kun je vergelijken met de webAPI. Jij bent de klant die aan tafel zit en onze drukkerij en systemen kun je vergelijken met de keuken. Door de ober of webAPI in te schakelen, kan DCP jouw order verwerken.

ober



Hoe werkt de API precies?

De webAPI is dus een doorgeefluik. Het ontvangt data van jou als klant en geeft die door aan onze systemen. Zodra de data afgeleverd zijn bij DCP, zijn ze verdwenen uit de API. Daar wordt niets bewaard. Er kunnen dus ook geen rapportages uit de API gehaald worden, bijvoorbeeld over aantallen orders. Wel worden er voortdurend statuscodes uitgewisseld. Zo weet je dus altijd precies of een order is geplaatst, in bewerking is of al volledig afgehandeld.

Daarnaast kan er informatie van DCP door de API worden teruggegeven aan jou als klant. Bijvoorbeeld als de webAPI gebruikt wordt om gepersonaliseerde passen met ingebouwde chip te laten drukken. DCP voegt dan elke unieke chip-ID en kaartnummer toe aan de database en stuurt die via de webAPI weer terug naar jou. Zo weet jij precies welke pas bij wie hoort.

Daisy P.

De voordelen van de webAPI

  • Gestandaardiseerde verbinding
  • Dag en nacht beschikbaar, optimale uptime
  • Volledig geautomatiseerd proces
  • Minimaliseert de kans op menselijke fouten
  • Snellere verwerkingstijd
  • Veilig en betrouwbaar



Wanneer zet je de API in? Een voorbeeld

Data uitwisselen via de webAPI vergt wel de nodige ontwikkeltijd. Daarom is het vooral interessant als je op regelmatige basis gegevens uitwisselt met DCP. Stel je voor dat wij voor jouw organisatie medewerkerspassen maken, waarmee je collega's zich kunnen identificeren. Als je duizenden medewerkers hebt, zijn er aardig wat wisselingen, het hele jaar door. Automatische gegevensuitwisseling via de webAPI maakt het proces dan een stuk efficiënter.

Je kunt het systeem zo inrichten dat een nieuwe medewerker zelf online een pas kan aanvragen via jullie intranet. De data worden automatisch naar de webAPI van DCP gestuurd. Voordat de gegevens worden doorgestuurd naar onze systemen checkt de webAPI of alle data compleet en correct aangeboden worden. Als dat het geval is, gaat het orderverwerkingsproces van start.

collega Rudi


TIP: Ook ideaal voor klantenkaarten

De webAPI is ook ideaal voor het verwerken van klantenkaarten. Bijvoorbeeld de ProfiCards die we voor Hornbach maken. In deze klantcase lees je hoe we Hornbach volledig ontzorgen en hoe we daarvoor in de toekomst de webAPI willen gaan inzetten.


Harald Rotgers

Meer weten over onze webAPI?

Harald was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de webAPI. Hij vertelt je er graag meer over. Bijvoorbeeld over de veiligheid en hoe jouw bedrijf de koppeling met onze webAPI kan maken.

Neem contact op met Harald


Gerelateerde artikelen