• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Levering in 1 dag mogelijk
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Let op: btw-afdracht cadeaukaarten verandert per 1 januari 2019!

Belangrijk nieuws: per 1 januari 2019 verandert de wetgeving rondom cadeaukaarten. Door nieuwe regels vanuit Europa vallen giftcards vanaf nu namelijk onder Single Purpose Vouchers of Multi Purpose Vouchers, waarmee ook de btw-afdracht verandert. In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen voor uitgevers, distributeurs en acceptanten van cadeaukaarten op een rij.

cadeaukaart

Wat is een voucher/cadeaukaart?

Cadeaukaarten, vaak ook wel bekend als vouchers, zijn al decennialang populair als cadeau of tegoedkaart. Vooral binnen de retail en horeca kom je ze op grote schaal tegen. Tegelijkertijd is het een breed begrip, waarbij het dus belangrijk is om af te bakenen wat volgens de nieuwe regelgeving onder zo’n voucher valt. Volgens de definitie is een voucher:

  • Een instrument dat aanvaard wordt als gehele of gedeeltelijke tegenprestatie voor goederenleveringen of diensten 
  • Waarop (of in de voorwaarden) de te verrichten goederenleveringen of diensten of de potentiële verrichters van goederenleveringen of diensten staan 
  • Dus geen kortingsvoucher waarbij je altijd moet bijbetalen

cadeaukaarten

Single Purpose Voucher vs Multi Purpose Voucher

Tot nu toe vielen alle cadeaukaarten onder een globale regeling waarbij de btw-afdracht standaard na inlevering van de giftcard was. Vanaf 1 januari 2019 gaan de nieuwe Europese regels echter in, waardoor je straks in veel gevallen al btw moet afdragen op het moment van verkoop van de giftcard. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen Single Purpose Vouchers (SPV) en Multi Purpose Vouchers (MPV). Onderstaand de kenmerken op een rij:

SPV of MPV?

Twijfel je? Check het dan even met het handige schema hieronder:

SPV of MPV?

Wijziging btw-afdracht cadeaukaarten

Op dit moment draag je als cadeaukaartverstrekker pas btw af op het moment dat de consument de cadeaukaart ook daadwerkelijk verzilvert. Dit heeft als voordeel dat je als ondernemer/uitgever meer werkkapitaal en cashflow hebt tot het moment van verzilveren. Ook draag je geen btw af als een cadeaukaart niet wordt verzilverd.

In de nieuwe situatie verandert dit en wordt het moment van btw-afdracht bepaald door het type cadeaukaart: een SPV of MPV. Val je namelijk onder de Single Purpose Voucher? Dan is vanaf 1 januari 2019 de btw-afdracht direct op het moment van verkoop. Hiermee wordt het afdrachtmoment dus naar de voorkant van het verkoopproces gehaald, wat een behoorlijke impact kan hebben op je boekhouding.

In de praktijk blijkt dat de nieuwe indeling van giftcards op verschillende manieren impact heeft. Onderstaand een overzicht van de wijzigingen:

overzicht wijzigingen

Wat betekent dit voor mij als ondernemer?

De nieuwe constructie heeft voor alle betrokken schakels in het proces consequenties. Daarom is het belangrijk om de volgende zaken te checken:

  • Check of de cadeaukaarten vanaf 1 januari 2019 aangemerkt worden als vouchers voor de btw 
  • Welke technische aanpassingen zijn nodig aan het systeem om zowel de SPV’s als MPV’s te registreren en te verwerken? Kaarten uitgegeven voor 1 januari 2019 blijven namelijk onder de oude regeling vallen 
  • Bekijk of meer btw-aftrek mogelijk is voor je organisatie en hoe je dit kunt maximaliseren 

Daarnaast zijn er nog specifieke acties voor partijen binnen de keten. Zijn er als uitgever bijvoorbeeld nieuwe afspraken nodig om je business model overeind te houden? Heeft het impact op je omzet als distributeur van giftcards? En zijn er als acceptant manieren om meer zekerheid vanuit de uitgever te krijgen? Belangrijk dus om hier naar te kijken en (ruim voor) 31 december 2018 goed voorbereid te zijn.

Handig: infographic & stappenplan wijziging btw-afdracht cadeaukaarten

De gewijzigde wetgeving rondom cadeaukaarten is complex en heeft flink wat gevolgen voor alle betrokken partijen. Daarom hebben we een overzichtelijke infographic gemaakt, inclusief een helder stappenplan. Dat maakt de voorbereidingen net even wat eenvoudiger.

Benieuwd? Download de infographic direct.

Infographic DCP

DCP helpt je op weg

Door onze zeer ruime ervaring weten we bij DCP alles over de mogelijkheden en regelgeving rondom cadeaukaarten. Ook over de nieuwe wetgeving die per 1 januari 2019 ingaat adviseren we je graag. Daarnaast houden we je natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in ons blog. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief om automatisch het laatste nieuws te ontvangen. Nu al een vraag over de mogelijkheden of wijzigingen rondom cadeaukaarten? Neem dan vrijblijvend contact op, we vertellen je graag meer.


Gerelateerde artikelen