• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Waterloos offset drukken

Voor veel mensen is een plastic pas een vanzelfsprekendheid. Toch gaan er allerlei technieken schuil achter zo’n kaart. Zowel qua productie als ontwerp. In dit blog gaan we wat dieper in op het onderwerp waterloos offset drukken en de voordelen van dit proces.

Bij het drukken van plastic passen speelt kwaliteit een grote rol. Logisch, want het is een visitekaartje voor je bedrijf. Maar ook productiesnelheid is van belang. Want hoe cliché ook, tijd is geld. Daarom werken we bij DCP met de waterloos offset druktechniek die dit mogelijk maakt. Om het voordeel goed uit te leggen zoomen we onderstaand verder in op de uitvoering van het drukproces.

Offset drukken vs waterloos offset drukken

De meeste drukkerijen die op papier drukken maken gebruik van de offset drukmethode. Hierbij druk je de alcohol- of watergedragen inkt op het papier. Hierbij verdampt het water of de alcohol en blijft de kleur achter, waarbij het vocht in het papier trekt. Bij een kunststof ondergrond werkt dit echter niet. Zodra je twee kleurdruppels aanbrengt, trekken deze elkaar aan en vermengen ze. Dit zorgt voor een onzuiver resultaat. Precies wat je wilt voorkomen.

Daarom druk je op kunststof of plastic met de waterloos offset methode. Hierbij breng je de kleuren ‘droog’ aan op het oppervlak en wordt deze met verhitting door UV-droging uitgehard. Dit proces gaat razendsnel, waardoor je direct de volgende kleur op het oppervlak kunt druppelen én in staat bent veel kleinere kleurdeeltjes aan te brengen. Het gevolg is een scherper eindresultaat.

scherper eindresultaat

De rasterliniatuur

Een ander element dat met de scherpte samenhangt, is de rasterliniatuur. Deze wordt berekend volgens LPI (lijnen per inch). De meeste drukkerijen werken met 70 tot 80 LPI, wat betekent dat je 80 puntjes per inch op de ondergrond drukt. Bij DCP werken we tot 120 LPI, waardoor we meer scherpte en detaildiepte aan kunnen brengen.

Alles bij elkaar is waterloos offset drukken een weinig toegepaste techniek binnen de branche. Dit door de complexiteit voor de drukker die de viscositeit van de inkt moeilijker kan reguleren. Binnen de kunstsector zien we deze techniek vaker terug.

Op grote vellen of direct op eindformaat drukken

Een andere keuze bij het drukken, die ook samenhangt met de gekozen druktechniek, is passen direct op eindformaat drukken of via reguliere offset. Bij laatstgenoemde plaats je bijvoorbeeld 24 kaartbeelden op de voor- en achterzijde van een groot vel en plaats je een laminaatlaag aan beide kanten. Hierna gaat het vel 20 minuten in de oven en stans je vervolgens de gelamineerde kaarten uit. Dit is voor de meeste drukkerijen het reguliere proces, maar kost meer tijd en levert stansafval op.

direct op de pas drukken

Het alternatief is waterloos offset drukken op eindformaat. Door de precisie van deze druktechniek druk je direct op de plastic pas zelf. Hierbij is de pas direct klaar voor verzending, waardoor we hem nog dezelfde dag kunnen versturen. Een snel en efficiënt proces waarmee jij of de ontvanger de passen zo in huis heeft.

Daarbij voorkomt de snelle droging de bekende kwaal ‘bleed’ waarbij het stansmes tijdens het uitsnijden overgebleven en nog onvoldoende gedroogde inkt uitsmeert over de lagen daaronder.

Blanco kaarten bedrukken

Door de techniek achter waterloos offset drukken kun je ook blanco kaarten (met of zonder chip) bedrukken. Dit is met de standaard offset methode niet te doen. Het is dan ook niet gek dat de waterloos offset drukmethode is ontstaan vanuit de markt van chipkaarten met contactchips (onder andere vanuit de klassieke telefoonkaart).

Een ander voordeel van deze techniek is dat je bestaande passen kunt herbedrukken. Denk aan het goedkoop bedrukken van toegangspassen. Ook kregen we van een klant eens 100.000 passen met een typefout. In plaats van deze te vernietigen en nieuwe te maken, hebben we de passen van een nieuwe coating voorzien en waren ze tegen een lage prijs alsnog bruikbaar. Prijsefficiënt en ook nog eens duurzaam.

Meer weten over drukwerk?

Wil je meer weten over druktechnieken of de mogelijkheden van plastic pasjes? Kijk dan ook eens op het het DCP blog of neem vrijblijvend contact op. We vertellen je graag meer.


Gerelateerde links: