• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Verbeter de gebruikerservaring van je event met een slimme pas

Plastic passen bieden volop mogelijkheden en voordelen, ook binnen de recreatie- en evenementenbranche. Steeds vaker zie je dan ook dat papieren tickets en contant geld plaats maken voor digitale betaalsystemen en chippassen. En niet voor niets, want zowel voor bezoekers als betrokken organisaties biedt het volop voordelen. In dit artikel lees je meer over deze voordelen en de toepassingsmogelijkheden.

Evenementenmarkt groeit

Het aantal evenementen en festivals in Nederland groeit, net als het aantal bezoekers én de uitgaven per bezoeker. Het zijn dan ook allang niet meer enkel de jongeren die massaal afreizen naar festivals, maar ook een ouder publiek. Tegelijkertijd staat ook de techniek achter de schermen niet stil. Ook qua het stroomlijnen van logistieke/ financiële processen.

festival

Want wat voor soort evenement je ook hebt, de toepassingen van plastic passen zijn vaak in grote lijnen hetzelfde. Of het nou gaat om een muziekfestival zoals Lowlands, sportevenementen zoals de Vierdaagse, een mudrun of een culinair foodtruck festival, er is altijd behoefte aan bijvoorbeeld betaalsystemen en/ of (bezoekers)registratie. Het digitaliseren van deze processen is iets dat je dan ook steeds vaker ziet.

De toepassingen van RFID-passen bij festivals en evenementen

Binnen de evenementenbranche worden plastic passen voornamelijk ingezet voor betalingen en toegangssystemen. Hierbij gaat het tegenwoordig vrijwel altijd over de zogenaamde slimme passen met RFID-techniek. Dit vanwege de eindeloze mogelijkheden om zo een pas te programmeren en daarmee dus de brede inzetbaarheid. Onderstaand meer over de toepassingen.

De plastic pas als betaalmiddel

Bij de inzet als betaalmiddel gaat het over een cashless en ‘closed loop’ betaalsysteem. Dit betekent dat alle betalingen via de kaart gaan en de passen enkel bij specifieke punten te gebruiken zijn. Vooral de hoge mate van veiligheid en flexibiliteit zijn hierbij een groot voordeel. Zo zijn deze RFID-passen door de encryptie bijna niet te kraken, wat fraude tot een minimum beperkt.

Samengevat biedt een RFID-chippas als betaalmiddel de volgende voordelen:

  • Veilig en lage kans op fraude
  • Minder omzetverlies door personeel die ‘een vriendendienst’ verlenen
  • Real time inzicht in de omzet en voorraad. Hierdoor kun je indien gewenst bijvoorbeeld tussentijds de drankenprijzen aanpassen, maar ook tijdig zorgen voor nieuwe voorraad
  • Snellere doorstroming aan de kassa’s
  • Direct inzicht welk bedrag een exploitant krijgt
  • Minder personeel nodig aan kassa’s wanneer kaarten bij terminals worden opgeladen

Daarnaast is betalen via een plastic pas ook voor de bezoekers erg handig. Je hebt tenslotte geen gedoe met los geld, kunt de kaart van tevoren al opladen met een bepaald saldo (dus hoeft niet in de rij te staan) en kunt achteraf het bedrag eenvoudig online terugvragen. Zaken die bijdragen aan een positievere ervaring.

Plastic pas voor registratie- en toegangssysteem

Ook voor registratie en toegang worden slimme passen vaak ingezet. Denk hierbij op een festival bijvoorbeeld aan de toegang tot een parkeerterrein, het gebruik van kluisjes of als toegangsregistratie in plaats van een geprint ticket. Bij sportevenementen zijn interessante mogelijkheden juist voor tijdsregistratie bij checkpoints. Met een pas met ultra high frequency techniek hoeft iemand bijvoorbeeld enkel langs een registratiepunt te lopen in plaats van in de rij te staan om een stempel te halen. Dit komt de doorstroming én gebruikerservaring zeker ten goede.

En door een dergelijke evenementenpas als registratiesysteem te gebruiken heb je ook nog eens direct inzicht in het aantal aanwezige bezoekers. Handige informatie voor zowel jou als organisator als de brandweer in het  geval van een calamiteit.

Plastic pas of leuk aandenken?

Bij een plastic pas denk je wellicht al snel aan een kaart met ‘saaie’ opdruk. Compleet onnodig, want er zijn ook qua bedrukking en uitvoering volop mogelijkheden. Zo kun je festivalkaarten bijvoorbeeld bedrukken met sfeerbeelden van voorgaande jaren, artwork of de headliners van het evenement. Op deze manier is zo een plastic pasje ook nog eens een leuk aandenken.

Daarnaast is er qua vorm en extra services ook veel mogelijk. Van normale creditcard formaat pas tot afwijkende vormen of polsbandjes, het is te produceren. En denk ook eens aan extra handigheden zoals de plastic passen voorzien van lanyards of de passen direct naar de bezoeker van het evenement of festival sturen. Ook hier geldt: gemak dient de mens!

Meer weten?

DCP heeft ruime ervaring met de productie, programmering en inzet van plastic passen voor evenementen en festivals. We bieden dan ook een brede dienstverlening die verder reikt dan enkel het programmeren en bedrukken van passen. Zo verhuren we bijvoorbeeld ook hele kassasystemen en denken we graag mee over de mogelijkheden voor een optimale inzet voor een evenement. Een totaalservice gebaseerd op jarenlange ervaring en projecten voor diverse evenementen en aanbieders van betaalsystemen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van slimme plastic passen voor festivals en evenementen? Neem dan vrijblijvend contact op, we vertellen je graag meer.


Gerelateerde links: