Plastic passen, labels en rfid
Hulp nodig? +31 (0) 50 579 0084
| info@dcp.nl|
Eigen drukkerij
Bedrukte passen vanaf 5 cent
Levering in 1 dag mogelijk
Meer dan 20 jaar ervaring

Barcodes op plastic pasjes

Veel plastic passen of klantenkaarten worden voorzien van barcodes, ook wel streepjescodes genoemd. Belangrijkste reden is uiteraard bedieningsgemak. Welke barcode kan gekozen worden? We zijn het meest vertrouwd met de bekende “streepjescodes” die we zien in de supermarkt, maar er zijn nog veel andere soorten die gebruikt worden in de industrie.

 

Afstemming kassasoftware leverancier

Wij adviseren je graag over de type barcodes in combinatie met de layout van uw plastic (klanten)kaart en functionaliteit. Vaak wordt de leverancier van kassasoftware nauw betrokken bij de keuze. De keuze van type barcode kunnen wij, indien je dat wenst, bespreken met je eigen ICT/kassasoftwareleverancier. Je krijgt hierdoor de garantie dat de gekozen barcode op de klantenkaart functioneert met het eigen ICT-systeem.

 

Veel gebruikte barcodes

Elke industrietak heeft zo zijn eigen unieke symbologie, die onderling niet uitwisselbaar is. De reden tot de grote verscheidenheid in barcodes komt voort uit het feit dat ieder specifiek probleem vraagt om een specifieke oplossing. Hierna volgt een overzicht van enkele veelgebruikte barcodes:

  1. EAN 13 
  2. Code 39 
  3. Code 128
  4. Interleaved 2 of 5 
  5. QR code

 

Ean 13

EAN 13 codes hebben een vaste lengte, zijn verplicht in de verkoop en voedingsindustrie voor artikelen, en worden verder op weinig plaatsen gebruikt. Ze werden speciaal ontwikkeld voor de voedingsindustrie, en bevatten een 12-cijferige code + een controlegetal (vandaar EAN13).

 

Code 39 (3 of 9)

Deze symbologie werd ontwikkeld omdat sommige industrietakken zowel letters als cijfers in hun barcode wilden coderen.  Code 39 staat voor 3 uit 9; van de negen posities zijn er 3 breed en 6 smal. Code-39 is in principe een alfanumerieke code waarin hoofdletters, cijfers en een aantal leestekens gecodeerd kunnen worden. Code-39 barcodes beginnen en eindigen steeds met de code voor het sterretje (asterisk).

De code wordt typisch in de non-food sector gebruikt, en dient voor identificatie, inventarisatie, enz. Nadeel is wel dat Code 39 relatief lange barcodes produceert en dus niet bruikbaar is wanneer dit een probleem vormt vanwege de kaart layout.

 

Code 128

Toen nog meer karakters nodig waren dan wat Code 39 kan voorstellen, werd Code 128 ontwikkeld. Bij plaatsgebrek is Code 128 een goed alternatief vanwege zijn compactheid. Deze symbologie wordt veel gebruikt in de transportsector waar de afmetingen van een label bepalend is.

 

Interleaved 2 of 5

Een andere populaire symbologie in de transportsector is 'Interleaved 2 of 5', een manier van coderen die ook veel gebruikt wordt in magazijnbeheer. Dit is ook een zeer compacte symbologie.  

 

QR code

Een QR code kan veel tekens bevatten. Hierdoor kan bijvoorbeeld een compleet web-adres (URL) verwerkt worden in de code. Met een smartphone kan de QR code worden gescand, waardoor direct een website, email of boodschap wordt weergegeven.


Barcodes en QR codes

barcodewijzer

 

Download de gratis white paper